חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

בקע מפשעתי בילדים בשיטה לפרוסקופית

ניתוח לתיקון בקע מפשעתי הינו אחד הניתוחים השכיחים ביותר בכירורגית ילדים. אז מהו בקע מפשעתי בילדים, כיצד מטפלים בו והאם ניתן לטפל בו באמצעות ניתוח לפרוסקופי?
פורסם: 08.09.24 | עודכן: 08.09.24


מהו בקע מפשעתי?
בקע מפשעתי (הרניה, "שבר") בילדים, שונה לחלוטין מבקע מפשעתי של מבוגרים ומכאן שגם הטיפול שונה.
בתוך המפשעה שלנו עוברת "תעלת המפשעה" המתחילה בחלל הבטן בתצורה הנקראת "הטבעת הפנימית" והתעלה נמשכת כלפי מטה ולכיוון קו האמצע עד ל"טבעת החיצונית" הנמצאת באיזור הנקרא גבשושית החיק (Pubic Tubercle) שהוא בעצם חלק מהעצם הנמצאת מעל איברי המין. תעלה זו, מובילה בתוכה את צינור הזרע וכלי הדם של האשך בבנים ואת המיתר העגול של הרחם בבנות.

כעת, בקע מפשעתי במבוגרים הוא בדרך כלל בקע הנקרא "בקע ישיר" שזוהי למעשה פריצה של תוכן מהבטן דרך רצפת התעלה בשל חולשה של השריר במקום. ממילא התיקון של בקע כזה יכלול חיזוק של רצפת המפשעה, לרוב בעזרת רשת.
לעומת זאת בקע מפשעתי בילדים הנקרא גם "בקע בלתי ישיר" הוא בקע מולד ומקורו הוא בתהליכים בעובר שלא הגיעו לידי סיום, והתוצאה היא שהקרום הפנימי המצפה של הבטן (צפק, פריתונאום) יוצר כעין שרוול הנכנס מהבטן דרך הטבעת הפנימית לתוך תעלת המפשעה לכיוון הטבעת החיצונית ולעיתים אף מעבר לה כלומר אל תוך שק האשכים בבנים או השפתיים הגדולות בבנות. שרוול זה הוא למעשה שק הבקע.
אפשר לדמיין את קרום הצפק לשקית ניילון גדולה שבתחתיתה ישנו התבלטות – שרוול צר וארוך המאפשר לתוכן בשקית להדחק ולמלא גם את השרוול. כך גם בבטן של הילדה או הילד, התוכן שישנו בבטן יכול להידחק לתוך השרוול ולהתקדם לאורך התעלה.

מה ההבדל בין בקע להידרוצל?
ניתן להסביר זאת כך: כאשר פתח השרוול רחב דיו הרי שתוכן מהבטן עלול להידחק פנימה לתוך השרוול. התוכן יכול להיות שומן או אפילו איברים כמו לולאות מעי ובבנות צעירות אפילו שחלה וחלק מהחצוצרה וזו למעשה המשמעות של בקע.
לעומת זאת כאשר הפתח צר מאוד הרי שרק נוזלים מתוך הבטן יוכלו להידחק פנימה ואז אנחנו נקרא לזה הידרוצל או מיימת האשכים.
ניתן להבין מכך שהניתוחים לתיקון בקע והידרוצלה למעשה זהים (אפשר להחריג סוג מסויים של הידרוצל שבו הפתח כבר סגור לחלוטין ואז זה יחשב כ"הידרוצל לא מחובר" שבו יתכן הטיפול הכירורגי יהיה אחר לגמרי).

התיקון הקלאסי בילדים נקרא Herniotomy כלומר "חיתוך שק הבקע". במהלך הניתוח מבצעים חתך קטן במפשעה מפרידים את שק הבקע (שהוא למעשה ה"שרוול") מכלי הדם וצינור הזרע (בבנים) קושרים את השק במוצאו וחותכים אותו. בניתוח הזה, להבדיל מניתוחי מבוגרים, אין צורך ולא מבוצע שום חיזוק של שרירי המפשעה.

שיטות זעיר פולשניות (לפרוסקופיות) מקובלות בתיקוני בקעים במבוגרים מזה שנים רבות, לעומת זאת בילדים שיטות מקבילות פותחו וצברו פופולריות רק בשנים האחרונות.
השיטה הבסיסית והוותיקה יותר בילדים כוללת החדרת מצלמה מהטבור וכן מכשירים דקיקים דרך שני פתחים קטנים נוספים בדופן הבטן וביצוע קשירה וחיתוך של השק במוצאו בדיוק כמו בניתוח הקלאסי רק שכאן הכל מתבצע מתוך הבטן. אמנם עם הזמן הופיעו ווריאציות שונות של הניתוח.

ווריאציה חדשה יחסית ומלהיבה שצברה פופולריות במרכזים מומחים בעולם נקראת PIRS. המיוחד בשיטה הזו הוא שהתיקון מתבצע על ידי מניפולציה בדקירת מחט בלבד במפשעה תחת פיקוח של מצלמה זעירה המוחדרת בפתח בודד בטבור.
חשוב לזכור כי מספר השיטות גדול ואין שיטה אחת שהיא "נכונה" לכל המקרים אלא יש להתאים את השיטה האופטימלית לילד לפי גילו, לפי מאפייני הבקע ולפי בעיות או בקעים אחרים שיש לילדה או לילד.
במחלקה הכירורגית בשניידר אנחנו מבצעים את כל סוגי הניתוחים המתוארים וניתן לפנות למרפאות כירורגית ילדים לצורך בדיקה וייעוץ.


ד"ר אושר כהן הוא רופא בכיר, מומחה לכירורגיה כללית וכירורגיה ילדים במרכז שניידר 
עבור לתוכן העמוד