חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

הזעת יתר והטיפול בה

להזעה תפקיד חשוב בוויסות חום הגוף, בשמירה על לחות העור ובמאזן המלחים של הגוף. לעיתים ישנו שיבוש במערכת ההזעה ועלולה להיווצר תופעה של הזעת יתר. מהם הטיפולים להזעת יתר? מומחי שניידר משיבים
פורסם: 07.06.23 | עודכן: 07.06.23

להזעה תפקיד חשוב בוויסות חום הגוף, בשמירה על לחות העור ובמאזן המלחים של הגוף. מקובל להבחין בין הזעה הקשורה לחום הנשלטת על ידי חלק במוח הנקרא היפותלמוס, לבין הזעה רגשית הנשלטת על ידי קליפת המוח הגדול. הפקודות מהמוח עוברות דרך מערכת הולכה הנקראת המערכת הסימפטטית אל בלוטות זיעה מסוג הנקרא אקריני, שם מופרש חומר הנקרא אצטיל- כולין הגורם להפעלת מערכת הפרשת הזיעה. ישנו ריכוז בלוטות זיעה אקריניות הקשורות בעיקר להזעה הרגשית בכפות הידיים, כפות הרגליים ובמידה מסויימת גם בתי השחי.  

לעיתים ישנו שיבוש במערכת ההזעה ועלולה להיווצר תופעה של הזעת יתר. אנו מבחינים בין הזעת יתר ראשונית להזעת יתר משנית: הזעת יתר משנית היא בדרך כלל מפושטת ויכולה להופיע על רקע מצבים רפואיים שונים כמו זיהומים, יתר פעילות של בלוטת התריס, תרופות שונות, פגיעות במערכת העצבים ואף גידולים שונים. 

לעומת זאת, הזעת יתר מקומית ראשונית, הינה מצב בו ישנו שיבוש באותות העצביים הגורמת להזעת עודפת באזורים מסוימים, בעיקר כפות ידיים רגליים ובתי השחי, שאינה תואמת את החום בסביבה או את המצב רגשי. התופעה מופיעה בדרך כלל בגיל צעיר מאוד, היא דו-צדדית ואינה מופיעה בזמן שינה. פעמים רבות נמצא את התופעה אצל בני משפחה נוספים.

הזעת יתר מקומית ראשונית גורמת בראש ובראשונה לאי נוחות חברתית. כתמים גדולים עשויים להופיע על הבגדים וכן ישנה מבוכה והימנעות מלחיצת ידיים או מגע פיזי אחר. לעיתים קרובות, הזעת יתר בכפות הידיים גורמת לקשיים בבית הספר כדוגמת קושי באחיזת העיפרון, הרטבת הדף עליו כותבים, קושי בביצוע פעולות עדינות הדורשות אחיזה איתנה ויבשה ואף החלקת חפצים מהידיים. בהזעה בכפות הרגליים ישנה השארת סימני כפות רגליים על הרצפה ובילדים צעירים בראשית ניסיונות ההליכה בולטת התלונה על החלקה בזמן ההליכה. 

האם ישנם טיפולים בהזעת יתר ללא ניתוח?
ישנם טיפולים שונים בהם ניתן לשפר את מידת הפגיעה באיכות החיים: 
  1. תכשירים מקומיים בצורת משחה או ספריי המבוססים בדרך כלל על מלח אלומיניום. היונים של המתכת פוגעים בתאי האפיתל שבצנוריות הזיעה וחוסמים אותן למספר שעות. טיפול זה מיועד למצבים קלים יחסית.

  2. הזרקת בוטוקס: רעלן הבוטולינום חוסם את הפרשת החומר אצטיל-כולין מקצה העצב ובכך מפחית משמעותית את ההזעה באזור ההזרקה. הטיפול דורש אלחוש מקומי, השיפור מתחיל בחלוף ימים ספורים ונמשך כחצי שנה ואף מעבר לכך.

  3. חימום בגלי מיקרו: מיועד בעיקר לבית השחי. החום הנוצר מגלי המיקרו הורס את בלוטות הזיעה בבית השחי וכך מונעים את ההזעה. גם הליך זה דורש אלחוש מקומי והוא כולל שני טיפולים בהפרש של מספר חודשים.

  4. יונטופורזיס: קיימות ערכות לשימוש ביתי ומיועדות לטיפול בכפות הידיים והרגליים. המטופל מניח את כפות ידיו או רגליו בקערה המכילה מי ברז והמכשיר שולח זרם ישיר חלש היוצר חמורים מיוננים המשפיעים על ירידה בהזעה. יש לבצע את 
הטיפול מספר פעמים בשבוע למשך שבועות ספורים עד להגעה לתוצאה הרצויה ואז להמשיך בטיפול אחזקתי בתדירות נמוכה יותר. 

מהו הטיפול בניתוח?
הניתוח הוא האמצעי היעיל ביותר להפסקת הזעת היתר והוא מיועד לכפות הידיים ובמידה מסוימת גם לבית השחי. הניתוח מבוצע בשיטה תורקוסקופית כלומר על ידי יצירת פתח מתחת לבית השחי דרכו מוחדרת מצלמה לחלל בית החזה ובעזרת מכשיר מיוחד מתבצע חיתוך של שרשרת העצבים הסימפטטית. הפעולה מתבצעת בשני הצדדים וכפות הידיים מתייבשות כמעט באופן מיידי. ההחלמה מהניתוח אינה נחשבת קשה אך דורשת אשפוז להשגחה למשך יום אחד. לטווח הארוך, אחוזי החזרה לאחר הניתוח הם נמוכים ביותר (1 – 2 אחוזים) ושביעות הרצון גבוהה ביותר. 

חשוב לציין כי לאחר ניתוח סמפטקטומיה עשויה להופיע תופעה הנקראת "הזעה מפצה" המופיעה באיזורים אחרים בגוף. לפני הניתוח קשה לנבא אצל מי תופיע ההזעה המפצה ובדרך כלל, היא אינה משמעותית אבל בכ- 20 אחוזים מהמנותחים ישנה הזעה מפצה משמעותית. ניתוח סימפטקטומיה דורש מכשור וניסיון מתאימים. הצוות הרב תחומי במחלקה הכירורגית במרכז שניידר בעל ניסיון רב בביצוע הניתוח בילדים ובני נוער. 



ד"ר אושר כהן הוא רופא בכיר במחלקה הכירורגית במרכז שניידר לרפואת ילדים 
עבור לתוכן העמוד