חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

לראשונה בישראל בוצע הליך קרדיולוגי מונחה אולטרה סאונד תוך שימוש בהולוגרמה תלת מימדית בזמן אמיתי במהלך הצנתור

מרכז שניידר הינו בית החולים לילדים הראשון בעולם בו הותקנה מערכת ה- HOLOSCOPE-i, המשנה את פני ההדמייה הרפואית
פורסם: 19.12.21 | עודכן: 19.12.21


מכון הלב במרכז שניידר, בראשותה של ד"ר עינת בירק, הצטייד במערכת ייחודית אשר מקרינה הולוגרמות תלת מימדיות, מתוך נתוני הדמיה רפואית המתקבלים בזמן אמת. לאחר ביצוע מספר ניסויים קליניים שהושלמו בהצלחה, בוצע לאחרונה צינתור ראשון בו לב המטופל והקטטרים הנעים בתוכו הוצגו באופן הולוגראפי בזמן אמת, מרחפים מעל החולה ומול עיני הרופאים במהלך הצנתור עצמו. המערכת פורצת הדרך שעד כה ראינו רק בסרטי מדע בדיוני, מאפשרת לראשונה לרופא, תוך כדי הצנתור, להחזיק את ההולוגרמה של הלב הפועם בידו ולקבל מידע מרחבי בזמן הפעולה.

בנוסף להדמית לב המטופל בדו-מימד על גבי צגים סטנדרטיים, יוכלו מעתה הרופאים המבצעים את הפעולה להדגים את המידע הנפחי של הלב באמצעות הולוגרמות תלת-ממדיות דינאמיות ואינטראקטיביות תוך שהלב "צף ומרחף באוויר הפתוח" באמצעות "הדפסה" תלת מימדית של נקודות אור ברזולוציה מרחבית גבוהה ובקצב וידאו. ההדמיה ההולוגראפית נעשית תוך כדי ביצוע פעולות זעיר-פולשניות בלב וללא צורך במשקפי תלת מימד. הרופאים יכולים להתממשק עם ההדמיות של הלב בתלת-מימד על ידי מה שנראה כנגיעה של ממש במרחב בו ההדמיה ההולוגראפית מופיעה לנגד עיניהם. לטכנולוגיה מהפכנית זו הפוטנציאל לשפר את האיכות ואת היכולת לסייע בתיקון הנחוץ למבני הלב.

ד"ר עינת בירק, מנהלת מכון הלב במרכז שניידר: "ההדמיות ההולוגרפיות מאפשרות לראות ולהבין את מבנה הלב במרחב. ההולוגרמה מתבססת על מידע שהושג ע״י אמצעי הדמיה מקובלים כמו אולטרה סאונד, CT או MRI, מאפשרת לראות את הלב הפועם במרחב וכך להבין טוב יותר את מהות הפגם ובעקבות זאת הדרך המדויקת לתיקונו. כיום ההבנה שלנו מבוססת על יכולתנו להבין את המבנה המרחבי על סמך אוסף של חתכים דו מימדיים. טכנולוגיה זו מאפשרת לראשונה ראיה תלת מימדית אמיתית בזמן אמת של הלב עם הבנה אינטואיטיבית של חלקי הלב השונים והיחס ביניהם. לדוגמה, ניתן לקבל הדמיה מרחבית של חור בלב וללוות את תהליך הסגירה שלו במהלך צינתור. המערכת, שפיתוחה היה מאתגר מאוד טכנולוגית והנדסית, מאפשרת כעת לרופאים לנצל בצורה מיטבית את יכולות ההדמיה התלת מימדית, ואנו שמחים להיות חלוצים בתחום חשוב זה". 

ד"ר אלחנן ברוקהיימר, מנהל יחידת הצנתורים במכון הלב במרכז שניידר מוסיף: "לאפשרות להבין היטב את המבנה המרחבי והפעולה הדינאמית של הלב המטופל וליכולת להגיע לתוך ההדמיה המרחבית ולסמן סימונים על פני הרקמה הרכה בדמות ההולוגרפית ישנה חשיבות ממדרגה ראשונה באבחון ובביצוע פרוצדורות מבניות בלב. התצוגה התלת-מימדית הריאליסטית הזו מאפשרת ל"טייל" בין חדרי הלב בזמן פעולת הצנתור תוך הבנה מרחבית אינטואיטיבית של המידע הקליני".

ד"ר אפרת ברון-הרלב, מנהלת מרכז שניידר לרפואת ילדים: "אני גאה שאנו במרכז שניידר ממשיכים להוביל במערכות רפואה מתקדמות שהן חזית הטכנולוגיה והחדשנות. מערכת הולוגרפית זו הנמצאת ביחידת הצנתורים במכון הלב הגדול מסוגו בארץ והמוביל את קרדיולוגיית הילדים בישראל, היא הראשונה לא רק במדינת ישראל אלא הראשונה מכל בתי החולים לילדים בעולם".

ההתקדמות בטיפולים מונחי דימות במחלות לב - החל בהרחבת כלי דם כליליים חסומים או עם היצרות, דרך פעולות צריבה על ידי צנתר במקרים של הפרעות קצב וכלה בתיקון מבני באמצעות צנתר (כגון החלפת מסתם לבבי) - הגבירה במידה ניכרת את הצורך בדימות תלת-ממדי המנחה פעולות אלה והמאפשר להשלים ולשכלל את הדימות הדו-מימדי הנהוג עד כה. מדובר בשילוב בו-זמני של  דימות רנטגני ואולטרה-סוני בזמן אמת ובתלת-מימד להנחיית פעולות זעיר-פולשניות בלב, הכוללות בין השאר תיקונים מבניים על ידי אספקת תמונות אנטומיות מפורטות של הרקמות הרכות בלב בצירוף שיקוף רנטגן המדגים את הצנתר ואת השתלים הלבביים.

שאול גלמן, מנכ"ל חברת ריל-ויו אימג'ינג בע"מ: "עם ההתקדמות הרבה בפרוצדורות זעיר-פולשניות המבוססות על הדמיה רפואית, אנו רואים יותר ויותר צורך ושימוש בדימות רפואי תלת-מימדי מתקדם. המעבר להצגה הולוגראפית אולטרה-ריאליסטית של מידע יקר ערך זה היא אך טבעית ולהערכתי תמלא תפקיד מרכזי בעולם ההדמיה הרפואית בשנים הקרובות. יש לנו הערכה רבה לצוות הרופאים במרכז שניידר ואנו חולקים חזון משותף של טיפול מיטבי בחולים באמצעות פרוצדורות מבוססות הדמיה מתקדמת תוך איפשור עבודה מדוייקת בפולשנות מינימאלית."

ההתקדמות הטכנולוגית ברכישת הדמיות בתלת-מימד להנחיית ההליכים הזעיר-פולשניים בד בבד עם המובילות העולמית של הצוות במרכז שניידר בפרוצדורות מתקדמות מבוססות הדמיה מהווים כר פורה לעבודה עם הטכנולוגייה ההולוגרפית. עם התוצאות הראשוניות של מחקר מוביל זה, ימשיכו בית החולים שניידר וחברת ריל-ויו אימג'ינג לחקור את ערכם הקליני של דימות תלת-ממדי הולוגרפי, הן בקרדיולוגיה פולשנית והן בשטחים אחרים ברפואה.

עבור לתוכן העמוד