תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודחזרה ללימודים של ילדים עם מחלות כרונית וילדים עם דיכוי חיסוני
לאחר שבועות ארוכים בהם הושבתה מערכת החינוך חוזרים הילדים בימים אלו לבתי הספר ובהמשך גם לגני הילדים ומעונות היום. אך טבעי הדבר שהחזרה למסגרות הלימודים כרוכה בחששות של ההורים, המורים ורופאי הילדים. עם זאת נתוני התחלואה בימים האחרונים מצביעים על כך שהמגיפה נעצרה.
מקובל כי הרוב הגדול של הילדים שפקד את בתי הספר והגנים לפני עידן מגפת הקורונה יכולים לחזור ללימודים במגבלה של הנחיות משרד הבריאות לעטיית מסיכות, היגיינת ידיים תכופה וריחוק פיזי בין הילדים בכיתות. השאלה הנשאלת היא מהן ההמלצות לחזרה ללימודים של ילדים עם מחלות כרוניות וילדים עם דיכוי חיסוני עקב מחלתם או בעקבות נטילת תרופות מדכאות חיסון. לאחר קיום התייעצויות עם איגודי הילדים במקצועות העל גיבש האיגוד לרפואת ילדים, בראשותו של פרופסור שי אשכנזי, המלצות לחזרה ללימודים של ילדים אלו. להלן תמצית ההמלצות של איגוד רופאי הילדים.
ככלל ניתן לומר כי ילדים עם מחלות כרוניות ימשיכו לקבל את הטיפולים והתרופות אותם הם נדרשים לקחת כולל תרופות ביולוגיות ותרופות מדכאות חיסון. עליהם להקפיד הקפדה יתרה על כללי הריחוק החברתי, ההיגיינה האישית והימנעות ממגע עם ילדים ומבוגרים החולים במחלת חום או מחלת דרכי הנשימה. מרבית הילדים יכולים לחזור ללימודים אם מחלתם ומצבם יציבים תחת הטיפול התרופתי ואין פגיעה תפקודית חמורה בעקבות מחלתם. לעומת זאת אם קיימת פגיעה תפקודית משמעותית בעקבות המחלה או הטיפול, יש לשקול לעכב את חזרתם ללימודים עד להתייצבות מצבם.
ילדים עם מחלות בדרכי הנשימה לרבות אסתמה יציבה יכולים לחזור ללימודים גם אם מטופלים במשאפים של מרחיבי סמפונות או סטרואידים באינהלציה. במצבים של מחלות ריאה כרוניות כגון ציסטיק פיברוזיס בהחמרה בתפקודי הריאה או אסתמה קשה ולא יציבה עם טיפול בסטרואידים או טיפולים ביולוגיים מומלץ לדחות את חזרתם ללימודים.
ילדים עם מחלות נוירולוגיות או מחלות שרירים יכולים לחזור לבית הספר אם מצבם יציב. עם זאת, אם נוטלים סטרואידים במינון גבוה או שקיימת פגיעה משמעותית בתפקודי הריאות או תפקוד הלב יש להימנע מלחזור ללימודים.
ילדים עם מחלות ראומטיות כולל אלו המטופלים בתרופות ביולוגיות יכולים לחזור ללימודים פרט לאותם מקרים אשר מחלתם פעילה והם נזקקים לטיפול בסטרואידים במינון גבוה או שילוב של תרופות מדכאות חיסון.
ילדים עם מחלות דלקתיות של מערכת העיכול, ככלל, יכולים לחזור ללימודים כולל אלו המטופלים בתרופות ביולוגיות.
ילדים עם מחלות כליה אשר אינם מקבלים טיפול מדכא חיסון, למשל סטרואידים ואינם סובלים מאי ספיקת כליות מתקדמת, יכולים לחזור ללימודים.
ילדים עם סוכרת יכולים לחזור ללימודים. ילדים עם מחלות מטבוליות, מאחר והן שונות זו מזו, יש להתייעץ עם המומחה המטפל בילד.
ילדים עם מחלות לב יכולים לחזור לבית הספר ולגנים למעט אותם מקרים הסובלים ממום לב מורכב לא מתוקן וזאת עד להתבהרות מצב התחלואה בשבועות הקרובים.
ילדים עם מחלות אונקולוגיות פעילות, המקבלים טיפול כימותרפי אינטנסיבי, מומלץ להימנע מלחזור לבתי הספר והגנים. ילדים אחרים, מומלץ כי יתייעצו עם הרופא המומחה. עם זאת, ילדים אשר סיימו טיפול לפני יותר מחצי שנה, אינם מדוכאי חיסון ויכולים לחזור למסגרות החינוך.
ילדים לאחר השתלת מח עצם עצמית יכולים לחזור ללימודים 3 חדשים לאחר ההשתלה. ילדים לאחר השתלה מתורם המקבלים טיפול מדכא חיסון או מטופלים למחלת השתל נגד המאחסן, מומלץ לדחות את חזרתם ללימודים.
ככלל, מושתלי אברים כגון מושתלי כליה או כבד או אברים אחרים יכולים לחזור ללימודים לאחר התייעצות עם הרופא המומחה המטפל ובתלות בעוצמת הטיפול המדכא חיסון אותו הם מקבלים, קיום תחלואה נלווית והזמן שחלף מההשתלה.
לגבי ילדים הסובלים מליקויים במערכת החיסון, מאחר וקיימת שונות רבה בין המצבים השונים מומלץ להתייעץ עם המומחה המטפל לפני החזרה לגנים ולבתי הספר.
אחים ובני משפחה של ילדים עם מחלות כרוניות כפי שנמנו, יכולים לחזור למערכת החינוך תוך הקפדה יתרה על כללי ההיגיינה, המרחק ועטיית מסיכה.
יש לציין כי הנחיות אלו הינן הנחיות כלליות אשר אינן באות להחליף את המלצות משרד הבריאות ואת שיקול הדעת הפרטני של הרופא המומחה או של רופא הילדים המטפל.
פרופ' יצחק לוי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז שניידר
כתבות נוספות
- החורף מגיע - איך נתכונן לבואה של העונה הכי מלחיצה בבריאות ילדינו?, 19.11.2024
- שפעת בילדים ובתינוקות: חשוב להתחסן, 25.09.2024
- מהי דלקת גרון, מה ההבדל בין דלקת גרון ויראלית לחיידקית ואיך נטפל בהן?, 25.02.2024
- שעלת בילדים - יש חיסון למחלה, 15.01.2024
- כל מה שחשוב לדעת על חיסונים בתינוקות, 25.12.2023
- 10 עובדות שילדים והורים צריכים לדעת על מחלת אבעבועות הקוף, 25.05.2022
- למה כולם מדברים על פוליו ומה כדאי להורים לדעת, 24.05.2022
- חיידק הסלמונלה - מה חשוב להורים לדעת, 28.04.2022
- קורונה וילדים – מה חשוב להורים לדעת, 06.01.2022
- מה חשוב להורים לדעת על החיסון כנגד חיידק המנינגוקוק B - "החיידק הטורף", 20.01.2021