חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

לראשונה בישראל: תרומת כבד אלטרואיסטית

מיכל סגל, אם לחמישה מצפון הארץ, היא הראשונה בארץ ובין הבודדות בעולם, אשר תרמה אונת כבד לתינוק אותו לא הכירה קודם ובכך הצילה את חייו
פורסם: 05.08.18 | עודכן: 03.10.18


ימין: מיכל סגל מחזיקה את קריש וד"ר מיכאל גורביץ, אחראי על השתלות הכבד בילדים במערך ההשתלות במרכז שניידר. שמאל: לאחר הניתוח, מיכל ובעלה נפגשים עם קריש והוריו.

 

לראשונה בישראל בוצע ניתוח השתלת אונת כבד באמצעות תרומה אלטרואיסטית. הניתוח בוצע לאחרונה במרכז שניידר לרפואת ילדים. זו הפעם הראשונה בישראל בה מתבצעת תרומת אונת כבד בין שני אנשים שאינם קרובי משפחה ואינם מכירים זה את זה. התרומה האלטרואיסטית של אונת הכבד בוצעה עבור התינוק קריש פארמאר בן השנה ושלושה חודשים, בן לעובדים זרים מהודו שנדרש לעבור השתלת כבד אשר תסייע להצלת חייו. קריש אובחן בשבוע הראשון לאחר לידתו עם MSUD, מחלה מטבולית עם חוסר באנזים המפרק חלבונים. מלידתו נזקק לתזונה דלת חלבון באופן קיצוני בצורת פורמולה, אך בהמשך חייו הוא יהיה מוגבל מאוד בתזונתו. טיפול לקוי, תזונה לא נכונה ו/או מחלות חום עלולים לגרום למשברים מטבוליים המשאירים נזקים נוירולוגים, להחמרה במצבו ולסכנת חיים.

התורמת היא מיכל סגל, אם לחמישה, בת 45, מישוב דתי בצפון הארץ, אשר בחרה לתרום אונת כבד. בצניעותה ואצילותה, היא אינה מבינה מדוע מעשה זה נחשב למיוחד כל כך ומסבירה שהיא גדלה על ערכי הנתינה ואהבת האחר.

בכל העולם וגם בישראל, נעשות תדיר פעולות להגברת המודעות ולשיפור ההיענות לתרומת איברים, אך למרבה הצער הולך וגובר הפער בין היצע האיברים להשתלה אל מול רשימת הממתינים ההולכת ומתארכת. בצעד יוצא דופן אושרה לראשונה בישראל תרומת הכבד האלטרואיסטית על ידי המרכז הלאומי להשתלות.

את ניתוח השתלת אונת הכבד ביצע צוות מערך ההשתלות במרכז שניידר לרפואת ילדים בראשות פרופ' איתן מור: ד"ר מיכאל גורביץ, אחראי על השתלות הכבד בילדים במערך ההשתלות במרכז שניידר וד"ר סיגל אייזנר, רופאה בכירה במערך ההשתלות במרכז שניידר, יחד עם ד"ר יעקב כץ, מנהל מחלקת הרדמה בשניידר והרופאים המרדימים ד"ר אלי שמחי וד"ר מילה קצ'קו. בסיום הניתוח, הועברה מיכל להמשך טיפול בבית החולים "בילינסון" ולאחר מכן שוחררה לביתה. התינוק קריש הועבר ליחידה לטיפול נמרץ במרכז שניידר בראשותו של ד"ר אלחנן נחום ובהמשך הועבר לטיפול במחלקת ילדים ג', בראשות ד"ר עירית קראוזה. את המעקב אחריו מבצעת ד"ר אורית צינמן-ויסבורד, רופאה בכירה במכון לגסטרואנטרולוגיה, תזונה ומחלות כבד בראשות פרופ' רענן שמיר. את תיאום ההשתלה ביצעה מתאמת המושתלים האחות מיכל שפיר.

ניתוח השתלת אונת כבד מתורם חי, הינו ניתוח מורכב במיוחד, אשר דורש היערכות מיוחדת של צוותי בית החולים, בתוכם: כירורגים מומחים בהשתלות איברים בילדים, מרדימים, צוות יחידת האולטראסאונד, אחיות חדר ניתוח, רופאי טיפול נמרץ ועוד. במסגרת הניתוח, מוכנסים בו זמנית לחדרי הניתוח הן התורם המבוגר והן הילד הנזקק לתרומה. בתחילה, נלקחת אונת כבד מן התורם המבוגר, ולאחר מכן היא מועברת לחדר הניתוח של הילד. הילד הנזקק לתרומה עובר הליך של השתלת כבד, ומקבל את אונת הכבד שנתרמה עבורו.

בשונה מאיברים אחרים רבים, הכבד הוא איבר עם יכולת התחדשות ויכול לחדש את עצמו במהירות גם לאחר נזק משמעותי וגם לאחר כריתת חלק נרחב ממנו, ולכן ניתן לקחת חלק מכבד של תורם חי (אפילו עד 2/3 מהכבד) ולהשתילו אותו בחולה שמועמד להשתלת כבד. בתוך 8 – 12 שבועות  לאחר הניתוח, יגדל הכבד עד ליותר מ-90% מגודלו טרם הניתוח ויתפקד כרגיל, הן אצל התורם והן אצל המקבל.

מרכז שניידר לרפואת ילדים הינו בית החולים המבצע את מרביתם המוחלט של ניתוחי השתלות האיברים בילדים בישראל והוא מהראשונים בעולם אשר ביצע במסגרתו ניתוחי השתלת אונת כבד בתרומה מקרוב משפחה לילד. מאז הקמת מרכז שניידר בוצעו במסגרתו כ- 600 השתלות לב, ריאה, כבד וכליות בתינוקות, ילדים ובני נוער, באחוזי הצלחה הדומים למרכזים הרפואיים הטובים בעולם.

 


מן התקשורת:



יוסי מזרחי | החדשות |  Mako | פורסם 04/08/18 22:02 

עבור לתוכן העמוד