חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

תסמונת הראש השטוח (פלגיוצפליה תנוחתית) אצל תינוקות

מה הן הסיבות השכיחות לצורת ראש אסימטרית בתינוקות, איך מאבחנים את תסמונת הראש השטוח ומה הן הגישות לטיפול בבעיה?
פורסם: 21.11.17 | עודכן: 02.03.22


אין ספק כי צורת גולגולת לא סימטרית אצל התינוק, עלולה להפחיד מאוד את ההורים. חשוב לדעת כי במרבית המקרים, אין מקום לדאגה. תסמונת הראש השטוח (פלגיוצפליה תנוחתית) אצל תינוקות הינה תופעה בה קיימת השטחה של גולגולת התינוק מאחור, לרוב בצד אחד. תופעה זו הפכה שכיחה יותר אצל תינוקות החל משנת 1992. בשנה זו, הושק קמפיין ״שכיבה על הגב״ של איגוד רופאי הילדים האמריקאי, שנועד להנחות את ההורים להשכיב את התינוקות על הגב במהלך שעות השינה, וזאת על מנת להפחית משמעותית את שיעור מקרי מוות בעריסה. תינוקות נולדים עם ראשים רכים כדי לאפשר למח שלהם לגדול ולהתרחב במהירות בשנה הראשונה לחיים. כתוצאה מכך, צורת הראש שלהם ניתנת לשינוי בקלות.

 

המעבר דרך תעלת הלידה יכולה לגרום לראש לשינוי צורה, כך שיראה צר או מחודד. זה נורמלי שראש התינוק יהיה בעל צורה מוזרה בימים הראשונים אחרי הלידה, מכיוון שהגולגולת מורכבת ממספר עצמות אשר מאפשרות את השינוי ההכרחי במהלך הלידה, ולבסוף מתחברות יחד ליצירת צורת הראש הסופית.

 

יחד עם זאת, אם התינוק מפתח אזור שטוח בחלק האחורי של הראש, אשר נשאר במשך תקופה ארוכה, זו יכולה להיות תסמונת הראש השטוח, אשר נקרא גם פלגיוצפליה תנוחתית. תסמונת הראש השטוח נגרמת לרוב כשהתינוק ישן באותה תנוחה רוב הזמן. חשוב לדעת, כי מצב זה לא פוגע בהתפתחות המח, לא מעכב את התפתחות התינוק, וברוב מוחלט של המקרים, לא דורש טיפול ניתוחי. שינויים פשוטים כגון החלפת תנוחת השינה של התינוק, שכיבה על הבטן במצבי ערנות והחזקת התינוק באופן בו לא יופעל לחץ על החלק השטוח, יכולים לעזור.

 

מבנה הראש והגולגולת

על המח מגינות כמה שכבות, הראשונות הן קרומים העוטפים את המח, ומחוץ לקרומים אלו מגנה הגולגולת שהיא ה״קופסא״ הקשיחה. הגולגולת מורכבת מעצמות שטוחות המחוברות זו לזו על ידי תפרים (סוטורות). אצל תינוקות התפרים פתוחים ומאפשרים צמיחה של העצמות וגמישות מסוימת במבנה הגולגולת. אצל אדם בוגר העצמות מחוברות זו לזו כמעט ללא מרווח. במפגש בין התפרים נמצאים המרפסים, אלו הנקודות הרכות בראשו של התינוק. מעל עצמות הגולגולת נמצאת הקרקפת.

הפרעה במבנה הגולגולת

ראש עקום בתינוקות או פלגיוצפליה (ביוונית, ״ראש אלכסוני״), יכול להיגרם מכמה סיבות. הגורם השכיח ביותר לצורת גולגולת לא תקינה הוא פלגיוצפליה תנוחתית, לחץ חיצוני שבאיטיות מעצב את הגולגולת. לחץ זה עלול להיות מופעל בעת שינה על הגב, בתנוחה קבועה. גורם נוסף לצורה לא תקינה של הראש הוא מצב הנקרא קרניוסינוסטוזיס, אשר משמעותו איחוי של התפרים המחברים בין העצמות השונות בגולגולת. איחוי מוקדם של תפרים אלו, גורם להגבלה בגדילה, וכתוצאה מכך יכול לגרום לאסימטריה בצורת הראש. במקרים אלו, יש צורך בהתערבות ניתוחית. מדובר בגורם הרבה פחות שכיח מאשר פלגיוצפליה. 

האם ישנם מצבים נוספים הגורמים לעיוות צורת הראש?

טורטיקוליס הוא מצב בו הילד לא יכול להביט או להזיז את הראש בקלות לצד אחד, בשל מתח או קיצור של שרירי הצוואר בצד אחד. מצב זה עלול לגרום לפלגיוצפליה תנוחתית.  הבעיה בשריר מגבילה את תנועת הראש של התינוק וגורמת לו להעדיף לשכב על צד מסויים. במצב זה, בשכיבה על הגב, הראש ינוח כל הזמן באותו מקום ויגרום להשטחה נקודתית. אם לתינוק יש טורטיקוליס מולד, יש לפנות לטיפול פיזיוטרפי בהקדם האפשרי לאבחנה וטיפול. טורטיקוליס לרוב הוא מצב הפיך שניתן לשיפור ושינוי בעזרת טיפול מתאים.

מה גורם לעיוות צורת הראש?

פלגיוצפליה תנוחתית היא תוצאה של המצב בו ראש התינוק נשאר בתנוחה קבועה לתקופת זמן ארוכה. עצמות הגולגולת ביילוד הן דקות וגמישות יחסית, וזאת כדי לאפשר את מעבר הראש בתעלת הלידה. לעיתים קרובות, אנו רואים גם אסימטריה של צורת הראש עם הלידה עקב הלחץ ברחם או בתעלת הלידה. גמישות זאת יכולה גם לגרום לשינוי צורת הגולגולת עקב שכיבה ממושכת בתנוחה קבועה.


פלגיוצפליה תנוחתית נגרמת על ידי לחץ על עצמות הגולגולת, לרוב עקב תנוחה מועדפת לשכיבה של התינוק בחודשים הראשונים בחיים. הסיבה השכיחה ביותר לתסמונת הראש השטוח היא תנוחת התינוק בשינה. מכיוון שתינוקות ישנים שעות רבות במהלך היום על גבם, הראש לעיתים נהיה שטוח בנקודה מסוימת. הנחת התינוקות בכיסאות בטיחות, טרמפולינות, עגלות ונדנדות, אשר גם בהן התינוק שוכב במהלך שעות העירנות, עלולה אף להחמיר את הבעיה. בנוסף, ראש התינוק יטה להתגלגל לאיזור השטוח בכל פעם בה ישכב על הגב, מה שיכול גם להחמיר את המצב.

השינוי הגדול ביותר, יתרחש בשלושת החודשים הראשונים לחייו של התינוק, כשהגולגולת גמישה וניתנת לעיצוב במידה הרבה ביותר וכשהתינוק מבלה את מרבית שעותיו שוכב על גבו. במרבית המקרים, שינוי בצורת הגולגולת יתגלה סביב גיל חודשיים, אך לעיתים יתגלה מוקדם יותר. צפוי שצורת הראש השטוחה תחמיר עד לגיל 4 חודשים, אך לרוב כשהתינוק יחל להתהפך ולהתגלגל בכוחות עצמו, סביב גיל 5-6 חודשים, ההחמרה בהשטחה תלך ותיעצר ואפילו תשתפר.


האם יש תינוקות שנמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח תסמונת ראש שטוח?

תסמונת הראש השטוח (פלגיוצפליה תנוחתית) יכולה להופיע אצל כל תינוק. יחד עם זאת, יש אוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה יותר.

  • תינוקות שנולדו עם איזורים שטוחים בראש בעקבות לחץ ברחם (לדוגמא - תאומים אשר מתפתחים בצפיפות יחסית).
  • תינוקות שמטים את הראש לצד אחד בעקבות מתח או קיצור של שרירי הצוואר בצד אחד (טורטיקוליס).
  • תינוקות שנולדו פגים, הינם בעלי עצמות גולגולת רכות יותר מאשר של תינוק שנולד במועד.
  • תינוקות עם ראש גדול או כאלו שמתחילים להתגלגל מאוחר יותר.
  • תינוקות עם נטייה לסובב את הראש לאותו צד.


איך מאבחנים את תסמונת הראש השטוח?

על אף שבמקרים רבים מוזמנות בדיקות דימות כגון צילומי רנטגן או CT, האבחנה של פלגיוצפליה תנוחתית מתבצעת בקלות על ידי תשאול ההיסטוריה הרפואית ובדיקה גופנית במרפאה, ללא צורך בבדיקות נוספות.

בתסמונת הראש השטוח, לרוב נראה כי החלק האחורי של הראש מושטח בצד אחד, אם כי לעיתים שני הצדדים שטוחים. לעיתים תכופות נראה גם מעורבות של המצח ועצם הלחי בצד המושפע, במראה היוצר ראש בצורת מקבילית.

חשוב לוודא כי השינוי נגרם אכן מלחץ חיצוני ולא כתוצאה מסגירת מוקדמת של אחד או יותר מהתפרים בין עצמות הגולגולת (קרניוסינוסטוזיס).
על פי רוב, המצב מאובחן לראשונה על ידי ההורים או בביקורת התפתחות. מומלץ להיוועץ ברופא המטפל בקהילה ובמידת הצורך להפנות למרפאה המתמחה בתחום.
 


האם התסמונת משפיעה על המוח?

יש הסכמה של מרבית המומחים כי תסמונת הראש השטוח אינה גורמת לכל בעיה בהתפתחות המוח או הפרעה בהתפתחות הכללית של התינוק, אלא מהווה שינוי פשוט במבנה של הגולגולת. למרות שקיימים מחקרים שמראים שלילדים עם תסמונת זאת יש סיכון גבוה יותר לפתח בעיות התנהגות מאוחר יותר בחיים, אין הוכחות כי הגולגולת השטוחה היא הגורם לכך.

למה צריך טיפול?

הסיבה לטפל בילד עם התסמונת היא בכדי לשפר את צורת הגולגולת מבחינה אסתטית, ובכך למנוע בעיות עתידיות של תדמית הגוף. זיהוי מוקדם והתערבות מתאימה, תהיה חיונית ותעזור למנוע או להקטין את החומרה של הפלגיוצפליה התנוחתית.

איך אפשר למנוע?

על מנת להקטין את הסיכון לאירוע "מוות בעריסה", יש להשכיב תינוקות על גבם בעת השינה. אם התינוק מבלה את מרבית הזמן על הגב גם בעת שהוא עירני ויש לו העדפה תנוחתית, יתכן שתיווצר השטחה של הראש או שהשטחה זאת תחמיר. לכן, תינוקות עם פלגיוצפליה תנוחתית צריכים לבלות את המינימום האפשרי בשכיבה על הגב בזמן שהם ערים. הקפדה על השכבה על הבטן בשעות הערנות (לדוגמא השכבה על בטן ההורה או על רגל ההורה, השכבה עם מגבת מגולגלת מתחת לחזה), הקפדה על שינוי תנוחת הראש בשינה, וידוא הקפדה על נטיית ראש מאוזנת בעת שימוש במנשא וצמצום למינימום את זמן ההושבה במושבי בטיחות ברכב, נדנדה, טרמפולינה או כל כיסא תינוקות, יכולים לשפר משמעותית את חומרת ההשטחה בראשו של התינוק. 

עד גיל 5 – 6 חודשים, שילוב של שינויי תנוחה והמנעות משכיבה ממושכת על הגב בזמן עירנות, הוא הטיפול היעיל ביותר. מעל גיל 5 – 6 חודשים, במידה לתינוק יש פלגיוצפליה תנוחתית חמורה עם מעורבות של מבנה הפנים, והמצב לא השתפר עם שינויי התנוחה, יש מקום לשקול שימוש בקסדה, מכיוון שבגיל זה מבנה הגולגולת עדיין ניתן לעיצוב וגדילת הראש עדיין משמעותית.

מהו טיפול בקסדה?

האופן בה הקסדה עובדת, מונע מהגולגולת לגדול בכיוונים מסוימים ובכך "מכריחה" את המח הגדול לדחוק החוצה את הגולגולת באזור השטוח. הטיפול יעיל אם מתחילים אותו בגיל 3 חודשים לכל המוקדם ולפני גיל 12 חודשים לכל המאוחר, מכיוון שבגיל זה העצמות בגולגולת מתחילות להתקשות ולהתאחות. השימוש בקסדה הוא לרוב למשך של 23 שעות ביממה ולמספר חודשים. את הקסדה מתאימים על פי מידה לתינוק ובמהלך הטיפול מבצעים בה התאמות. משך הטיפול הממוצע הוא 3 חודשים אבל זמן הטיפול תלוי בגיל הילד ובחומרת המצב. הטיפול בקסדה יעיל, אך יש לו יתרונות וחסרונות והוא אינו מתאים לכל מקרה, לפיכך אנו ממליצים על שימוש בקסדה לאחר בדיקה, למקרים המתאימים.

 

מרפאת קסדות
שירות ייחודי במרכז שניידר: מרפאת קסדות מותאמות אישית לתינוקות הסובלים מעיוותים בגולגולת ואסימטריה במבנה הראש

לעמוד המרפאה...

 

האם צורת הראש תשתפר עם הזמן?

צורת הראש תשתפר עם הזמן וניתן בהחלט לעזור לכך על ידי שילוב של שינויי התנוחה.  לרוב, בין הגילאים 4 – 6 חודשים, הילד מפתח שליטה טובה יותר על תנועות הראש ולפיכך נטייה פחותה להישאר בתנוחה קבועה.

האם יש צורך בניתוח?

ברוב המוחלט של המקרים, תינוקות עם פלגיוצפליה תנוחתית אינם זקוקים לניתוח. לעיתים נדירות, אם נשארת אסימטריה משמעותית, ניתן לנתח אבל לרוב בגיל מאוחר יותר, בין הגילאים 7 – 9 שנים.

 

לסיכום, תסמונת הראש השטוח, או פלגיוצפליה תנוחתית, היא תופעה שכיחה מאוד. מומלץ להשאר ערניים לשינוי צורת הגולגולת של התינוק ולהוועץ בגורמים הרלוונטים בטיפת חלב או עם רופא הילדים בקהילה, ובמידת הצורך לקבל הדרכה ותמיכה. ברוב המקרים הבעיה תחלוף בעזרת שינוי בהתנהלות היום-יומית וללא טיפול. במקרים מסוימים יש מקום לטיפול באמצעות קסדה. תהליך חזרת הגולגולת למבנה תקין הינו איטי ולוקח מספר חודשים. בעיוות הגולגולת מסיבה זאת עצמות הגולגולת חוזרות למבנה תקין, אין הפרעה לגדילת המח ולא יופיעו בדרך כלל בעיות נוירולוגיות. במידה והאבחנה אינה חד משמעית או אין שיפור, מומלץ לפנות למרפאה המתמחה בתחום.

 

ד"ר אסף אולשינקה הוא כירורג פלסטי בכיר ומומחה בכירורגיה קרניופציאלית ביחידה לכירורגיה פלסטית, במרכז שניידר לרפואת ילדים

 

 

עבור לתוכן העמוד