חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

היפוספדיאס - מום בצינור השופכה

היפוספדיאס הוא מום מולד בצינור השופכה. המום נחלק לשלוש דרגות. בדרגות קלות מדובר בבעיה אסתטית בלבד, אולם בשאר הדרגות הטיפול בהיפוספדיאס הוא בניתוח, שבמהלכו יוצרים צינור שופכה חדש
פורסם: 17.12.15 | עודכן: 28.12.15


היפוספדיאס הוא מום מולד המתבטא בהתפתחות לא תקינה של השופכה: הצינור שמוציא שתן משלפוחית השתן ועובר דרך הפין אינו מסתיים בקצה איבר המין. המום מלווה לרוב בשינוי של צורת העורלה, ולכן הפין נראה נימול חלקי. קיימות דרגות חומרה שונות למום, החל מפתח שיוצא בראש הפין ועד פתח שנמצא בשק האשכים. ניתן לחלק את המום לשלוש קבוצות על פי דרגת החומרה מהקל אל הכבד: 

- פתח השופכה נפתח בעטרת הפין. דרגה זו של המום מאפיינת 50 עד כ־75 אחוזים מהמקרים.
- פתח השופכה מצוי בגוף הפין. דרגה זו של המום מאפיינת כ־20 אחוזים מהמקרים.
- פתח השופכה נפתח בחלקו התחתון של הגו בין הירכיים, בשק האשכים או מתחתיו. דרגה זו של היפוספדיאס מאפיינת כ־5 אחוזים מהמקרים.

האם היפוספדיאס משפיע גם על מערכת השתן?
אין קשר בין המום לבעיות במערכת השתן, אבל להיפוספדיאס עשויים להתלוות בעיות ומאפיינים נוספים: חסר ערלה בחלק התחתון של הפין (התינוק נולד נימול), עקמת של הפין כלפי מטה והיצרות בפיית השופכה. בדרגות חומרה קשות, גם שק האשכים עלול להיות מפוצל, ולעתים האשכים אינם נמצאים בשק האשכים (אשכים טמירים). 

האם מדובר במום נפוץ?
לאחר טמירות אשכים, היפוספדיאס הוא המום האורולוגי המולד השני בשכיחותו. על פי נתונים שנאספו ממחקרים שונים, עולה כי  היפוספדיאס יופיע בממוצע באחד מכל 300 בנים.  

מהן הסיבות להווצרות המום?
היפוספדיאס נוצר בשלב העוברי בשל סגירה לא תקינה של השופכה המתרחשת בשליש הראשון להריון. המום עשוי לעבור בתורשה,  ומחקרים הראו עלייה סיכון להופעת המום בילדים שאביהם או אחד האחים נולד עם היפוספדיאס. מחקרים גם הצביעו על קשר אנדוקרינולוגי המתבטא בירידה בכמות ההורמונים הגבריים ובהשפעתם על התפתחות  איבר המין בתקופה העוברית. המום  גם נפוץ יותר בבנים שנולדו בהפריית מבחנה (IVF) - פי 5 בהשוואה ללידות בהפרייה רגילה. בשנים האחרונות יש עלייה בשכיחות היפוספדיאס, וככל הנראה  גם גורמים סביבתיים מעורבים בכך, וזאת בשל המצאותם של חומרים דמויי אסטרוגן במזון והשתייה, אשר מפריעים להתפתחות אברי המין הזכריים. התופעה נפוצה יותר גם כאשר גיל היולדת גבוה, בפגות ומשקל לידה נמוך ובבנים לאמהות עם סוכרת.

מהו הטיפול בהיפוספדיאס?
היפוספדיאס בדרגה קלה אינו מצריך ניתוח, כיוון שהביטוי שלו הוא אסתטי בלבד. בדרגות קשות יותר של המום, הילד צריך לשבת כדי להטיל שתן ובהמשך החיים המום עלול להתבטא בקשיי פוריות ולכן מומלץ לנתח. תיקון היפוספדיאס נעשה בניתוח בהרדמה מלאה והוא נועד להביא את השופכה לקצה הפין.

כמה זמן נמשך הניתוח?
הניתוח נמשך בין שעה למספר שעות, בהתאם לדרגת חומרתו של המום.

כמה זמן הילד צריך להישאר באשפוז?
לאחר הניתוח הילד יאושפז להשגחה במשך כ־24 שעות, ובמידת הצורך מעבר לכך. במרבית המקרים, הילד משתחרר הביתה עם תחבושת על הפין, צנתר שופכתי (קטטר) והחתלה כפולה.

האם הצנתר נשאר בגופו של הילד?
השימוש בצנתר מוגבל בזמן והוא מוחדר לפין כדי לאפשר מתן שתן וכדי להקל על החלמת הרקמה. יש לוודא שהילד לא יגע בצנתר ולא ימשוך אותו בזמן שמחליפים לו טיטול, ולפיכך רצוי ששני מבוגרים יבצעו את ההחלפה. יש לוודא שהצנתר לא מתקפל או מסתובב, שכן אז עלול להיחסם מעבר השתן לטיטול.  במקרה כזה, יש לשחרר את הקיפול ולוודא מעבר שתן בצינור. הקטטר ישאר מספר ימים בהתאם למורכבות הניתוח, ויוצא במהלך הביקור במרפאה. 

איך עושים החתלה כפולה?
את הטיטול הראשון שמים כרגיל, צמוד לגוף הילד. בטיטול זה יש לעשות חור, ודרכו משחילים את הצנתר לטיטול החיצוני. את הטיטול החיצוני שמים על הטיטול הראשון, כך שהשתן מתנקז ישירות מהצנתר לטיטול החיצוני. האחיות ידריכו אתכם בהחתלה כפולה בזמן האשפוז.

מתי אפשר לרחוץ את הילד?
חשוב מאוד להחליף טיטול מייד לאחר כל יציאה. אם אזור הניתוח התלכלך בצואה, יש לשטוף בעדינות במים וסבון. הקפידו לא לשפשף את אזור הניתוח.

איך ייראה אזור הניתוח לאחר הסרת התחבושת?
תהליך הריפוי נמשך  מספר שבועות. בימים הראשונים האזור נראה אדום ונפוח, ואזור האשכים עלול לקבל גוון כהה. מומלץ לשים שמן תינוקות או שמן שקדים על הפין כדי שלא יידבק לטיטול.

האם הילד יזדקק לתרופות כלשהן לאחר הניתוח?
עם השחרור הביתה תקבלו הוראות מהרופא לגבי מתן אנטיביוטיקה לילד ומתן משככי כאב עד הוצאת הצנתר.

האם הילד יהיה מוגבל בפעילות בבית?
חשוב מאוד  לשמור על אזור הניתוח מפני חבלות ונפילות, ולפיכך רצוי להימנע ממשחקים העלולים לגרום לכך. יש להימנע מצעצועי רכיבה למיניהם כמו אופניים ובימבות וממשחק בארגזי חול.

מתי עלינו לפנות למרפאה או למיון?
במקרים הבאים יש לפנות בדחיפות למרפאה לאורולוגיה  או למחלקה לרפואה דחופה (חדר מיון): חום גבוה מ־38 מעלות, הילד מגלה אי שקט קיצוני, דימום טרי מפצע הניתוח, הטיטול הפנימי רטוב ואין מעבר שתן דרך הצנתר לטיטול החיצוני.

מתי מומלץ לבצע את הניתוח?
ניתוח לתיקון היפוספאדיס מתבצע בדרך כלל  החל מגיל חצי שנה.

האם הניתוח כרוך בסיכונים?
שיעור ההצלחה של הניתוח בבדרגות היפוספדיאס קלות גבוה יותר בהשוואה לדרגות קשות - כ־95 אחוזים לעומת 50 עד 70 אחוזים. הסחבןכים העיקריים כוללים: היצרות בצינור השופכה המתוקן, והיווצרות פיסטולה - דליפת שתן  מפתח קודם או מאזור אחר של הצינורית המשוחזרת. במקרים אלה דרוש ניתוח נוסף שמטרתו לסגור את מקום הדליפה ולאפשר מתן השתן דרך פיית השופכה החדשה בקצה הפין.


האם צפויים בעתיד קשיי פוריות או בעיות אורולוגיות?
לאחר ההחלמה מהניתוח הילד לא יסבול מבעיות אורולוגיות. הפוריות לא אמורה להיות שונה מילדים שלא עברו תיקון היפוספדיאס, בתנאי שלא נלוות למום בעיות הורמונליות או גנטיות.



ד"ר דוד בן מאיר הוא מומחה לאורולוגיה בילדים ומנהל היחידה לאורולוגיה במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד