חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

אנטיביו - תרופה ביולוגית למחלות מעי דלקתיות

אנטיביו (Entyvio) או ודוליזומאב (Vedolizumab) יעילה בהשריית הפוגה בחולי מחלות מעי דלקתיות, בעיקר בחולים שמחלתם לא הגיבה או הפסיקה להגיב לתרופות נוגדות TNF, כמו רמיקייד ו/או הומירה. התרופה ניתנת בעירוי במסגרת אשפוז יום
פורסם: 14.06.15 | עודכן: 04.02.18


אנטיביו (Entyvio) או ודוליזומאב (Vedolizumab) היא תרופה ביולוגית לטיפול בחולים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות, ובהן קרוהן וקוליטיס. בשלב זה, התרופה רשומה כמאושרת למבוגרים בלבד, אולם ניתן לקבל אישור מיוחד לטיפול בילדים.

כיצד פועלת התרופה?
אנטיביו חוסמת את החלבון אינטגרין אלפא 4 בטא 7, אשר נמצא על פני תאים לימפוציטיים במערכת החיסון. הלימפוציטים מפרישים מתווכים דלקתיים, וחסימת החלבון מונעת את מעברם מכלי הדם של המעי לריקמת המעי ובכך נמנעת הפעילות הדלקתית של תאים אילו במעי בלבד.

התרופה היא ייעודית למעי ולכן היא לא משפיעה על המערכת החיסונית במקומות אחרים בגוף. במחלות מעי דלקתיות, נמצא שחסימת הפעילות של חלבון זה מפחיתה את הפעילות הדלקתית במעי ואף מאפשרת ריפוי של רירית המעי. השיפור מתבטא גם בהרגשה הכללית, בהפחתת  כאבי הבטן ואף בהיעלמותם המוחלטת, בירידה או בהיעלמותם של  השלשולים ובמדדים דלקתיים בבדיקות.

מהם היתרונות של אנטיביו בהשוואה לתרופות אחרות?
התרופה יעילה בהשריית הפוגה בחולי מחלות מעי דלקתיות, בעיקר בחולים שמחלתם לא הגיבה או חדלה להגיב לתרופות נוגדות TNF, כמו רמיקייד ו/או הומירה. במחקרים שפורסמו עד היום נמצא שהתרופה יעילה יותר בחולי קוליטיס כיבית מאשר בחולי קרוהן (הסיבה לכך אינה ברורה). התרופה יעילה גם לשמירת הפוגה בחולים, אשר הגיבו לטיפול הראשוני.

באילו מקרים לא ניתן להשתמש בתרופה?
הרופא יימנע מלרשום את התרופה בעבור ילדים בשני מקרים:  כאשר יש עדות לכך שהילד לוקה בזיהום פעיל, הילד היה חשוף בעבר לשחפת.  במבוגרים,התרופה אינה ניתנת  לנשים בהיריון.

איך נוטלים את התרופה?
אנטיביו ניתנת בעירוי ישירות לתוך הווריד ובצורה איטית. לכן, כדי לקבל את התרופה יש להגיע לבית החולים. התרופה ניתנת במשך חצי שעה עד שעה, ולאחר סיום ההזלפה יש להמתין בהשגחה שעה עד שעתיים, כדי לוודא שלא מתפתחות תופעות לוואי.

מהי התכיפות הנדרשת לקבלת התרופה? 
לאחר הפעם הראשונה, התרופה ניתנת שוב כעבור שבועיים ופעם נוספת לאחר עוד ארבעה שבועות. מעבר לכך, הטיפול מותאם באופן אישי על פי המחלה והמצב הקליני - בדרך כלל אחת לשמונה שבועות במסגרת אשפוז יום.

תוך כמה זמן ניתן לראות שיפור?
ניתן לצפות לשיפור תוך ימים ספורים ועד ששה שבועות ממתן התרופה.

מהן תופעות הלוואי האפשריות של תרופה זו?
תופעות לוואי שכיחות הן: אף סתום או נזלת, דלקת גרון, כאבי ראש, סחרחורות, בחילות וכאבי שרירים. עם זאת, לרוב הילדים אין תופעות לוואי כלל. אם לילד יש חום גבוה או שאתם מודאגים – אנא צרו קשר עם רופא הילדים בקהילה ועם הכונן במכון לגסטרואנטרולוגיה. בהיעדר הנחיה אחרת, יש להגיע מיד לחדר מיון.

תיתכן גם תגובה אלרגית בעקבות העירוי, ובדרך כלל התגובה היא קלה: סומק, פריחה, עלייה בדופק, עלייה קלה בחום הגוף. תגובות אלרגיות מסוג זה ניתנות לשליטה, אם מפחיתים את קצב העירוי, או אם נותנים לילד תרופות מסוג אנטי־היסטמין או סטרואידים לפני העירוי.

האם ייתכנו סיבוכים כתוצאה מנטילת התרופה?
מנגנון הפעולה של אנטיביו נסמך על  דיכוי פעילות תאים של מערכת החיסון במעי, ולכן התרופה עלולה להגביר במידה קלה את הסיכון לזיהומים, בעיקר במערכת העיכול ובמקרים נדירים גם במערכות אחרות. אמנם הסיכון קטן אך חשוב להיות ערים לסמנים של מחלה ולפנות במקרים נדירים אילו לרופא הילדים. רוב הזיהומים אינם דורשים טיפול מיוחד, אך זיהומים חיידקיים או חשד לזיהום כזה מצריך טיפול באנטיביוטיקה, ולפעמים אף באשפוז.

 האם יש בדיקות מיוחדות שצריך לבצע לפני או בזמן הטיפול באנטיביו?
לפני קבלת התרופה, הילד יעבור תבחין עור לשחפת וצילום חזה. כמו כן במהלך הטיפול עצמו יבוצעו לעתים בדיקות דם.

האם ניתן ליטול תרופות נוספות בזמן קבלת אנטיביו?
התרופה לפעמים משולבת עם תרופות נוספות נגד פעילות המחלה באופן קבוע או זמני. נוסף לכך, ייתכן שהילד יזדקק לתוספי מזון או תרופות בזמן זיהומים. בכל מקרה, חשוב ליידע את הרופא המטפל בקהילה - עוד לפני שהוא רושם תרופה כלשהי  - כי הילד מטופל באנטיביו וכי מדובר בתרופה אשר מדכאת את מערכת החיסון.

האם ניתן לקבל חיסונים בזמן הטיפול באנטיביו?
ניתן לתת חיסונים עם נגיפים מומתים (כמו שפעת, מחומשת, צהבת A או B, פנואומוקוק), אך בשום פנים אין לתת חיסונים חיים (כמו חיסונים לאדמת, חצבת, חזרת, אבעבועות רוח, או קדחת צהובה). רצוי לתת חיסון שפעת לילד ולכל בני ביתכם פעם בשנה, בזמן שהוא מטופל באנטיביו או בכל תרופה אחרת המדכאת את מערכת החיסון.

פרופ' עמית אסא הוא ראש תחום מחלות מעי דלקתיות במכון לגסטרואנטרולוגיה, מחלות כבד ותזונה במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד