תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודפרכוסי חום בילדים
פרכוסי חום נגרמים כתוצאה מגירוי חשמלי במוח, והם מופיעים בזמן עליית חום. המאפיינים הבולטים של הפרכוסים הם תנועות קצביות של הגפיים או הקשחת שרירי הגוף. לעתים הילד עשוי לגלגל את עיניו, לאבד שליטה על הסוגרים ולהזיל ריר מהפה. קיימים שני סוגים עיקריים של פרכוסי חום:
- פרכוס חום פשוט - נמשך פחות מ־15 דקות, מופיע בדרך כלל פעם אחת בזמן מחלת חום וכולל תנועות כפיוניות של שרירי הגוף (תנועות כווץ והרפייה קצביות, Tonic-clonic).
- פרכוס חום מורכב - נמשך יותר מ־15 דקות ועשוי להתאפיין בתנועות מוקדיות ולא כלליות של שרירי הגוף. לעתים חוזר על עצמו בזמן מחלת חום מספר פעמים, או שלאחר ההתאוששות מהפרכוס עדיין קיים קושי נוירולוגי כלשהו. פחות נפוץ מהפרכוס הפשוט ושיעורו מכלל פרכוסי החום הוא 15 עד 20 אחוזים.
האם מדובר בתופעה נפוצה?
פרכוס חום הוא תופעה שכיחה המופיעה בשניים עד ארבעה אחוזים מהילדים.
האם הילד מרגיש משהו?
ברוב הפרכוסים הילד מנותק מסביבתו.
האם פרכוסי חום מסוכנים?
למתבוננים מן הצד, עשויים להיראות פרכוסי חום מפחידים מאוד, בעיקר כאשר מתבוננים בהם בפעם הראשונה. עם זאת, רוב פרכוסי החום הרגילים אינם מסכנים את בריאותו ושלומו של לילד.
מהם הגורמים להופעת פרכוסי חום?
כל מחלת חום עלולה לגרום לפרכוסי חום, אולם מחקרים מצאו כי זיהום כתוצאה מנגיף הרפס הקרוי HSV6, הגורם למחלת האדמדמת, עלול לגרום לפרכוסי חום באחוזים גבוהים יותר בהשוואה למחלות נגיפיות אחרות. לעתים קרובות פרכוס החום מופיע בתחילתה של מחלת חום מכל סיבה שהיא ובעלייה חדשה של החום.
האם התופעה נפוצה יותר בילדים?
פרכוסי חום מופיעים בדרך כלל בגילאים שבין שישה חודשים לשש שנים, כאשר הגיל הממוצע להופעתם הוא בין שנה וחצי לשנתיים.
האם פרכוס חום הוא תורשתי?
במשפחות שבהן היו פרכוסי חום באחד ההורים או האחים, קיים סיכוי יתר לפרכוסים מסוג זה בבני משפחה אחרים.
האם מדובר בתופעה שחוזרת על עצמה?
הסיכוי להופעה חוזרת של פרכוס חום נע בין 50 אחוזים בילדים שפרכסו בזמן חום לפני גיל שנה, ל־30 אחוזים בילדים שאצלם פרכוס החום הראשון אירע לאחר גיל שנה. בכל מקרה, כמעט בכל המקרים פרכוסי החום חולפים לחלוטין עד גיל 6. רק כאשר מדובר בפרכוס חום מורכב, קיים סיכון יתר מסוים להתפתחות אפילפסיה.
איך עוזרים לילד עם פרכוסי חום?
למרות הבהלה הרבה, יש להשתדל לבצע את הפעולות הנכונות על מנת למנוע חבלות ונזקים שאינם נובעים ישירות מהפרכוסים:
-
להשכיב את הילד או הילדה על צידו, כדי למנוע חנק אם יקיא תוך כדי פרכוס
-
להשכיב אותו במקום בטוח ומוגן, כדי למנוע חבלה כתוצאה מנפילה או פגיעה בחפצים חדים או קשים כתוצאה מהפרכוס
-
אם מדובר בפרכוס חום ראשון, או בפרכוס שנמשך יותר מחמש דקות, יש להזמין אמבולנס
-
אסור לנסות לפתוח את הפה
-
לא להכניס את הילד או הילדה לאמבטיה או מקלחת
-
מומלץ להפשיט את הילד ולקרר את גופו במגבת רטובה
-
ניתן לתת תרופה להורדת חום דרך פי הטבעת (לא דרך הפה כל זמן שהילד מפרכס או מחוסר הכרה) ובנוסף
חשוב לזכור: פרכוס חום נראה מבהיל, ופעמים רבות התחושה היא שהפרכוס נמשך כמו נצח, כאשר בפועל עברו שתיים או שלוש דקות. חשוב מאוד לשמור על קור רוח ולבצע את הפעולות הנדרשות.
איך נוהגים אם לא מדובר בפרכוס חום ראשון?
אם ידוע שהילד סובל מפרכוסי חום, אין צורך לפנות למחלקה לרפואה דחופה (מיון), אלא אם מדובר בפרכוס ממושך או שונה מהרגיל. בכל מקרה מומלץ לאחר הפרכוס לפנות לבדיקת רופא מטפל.
האם נדרש טיפול מיוחד לאחר הפרכוס?
פרכוס חום פשוט אינו דורש כל בירור מיוחד פרט למציאת הגורם למחלת החום, ואם קיים צורך – לטפל במחלה עצמה.
אם מדובר בתינוק מתחת לגיל שנה, אשר זהו פרכוס החום הראשון שלו ואם הסיבה לעליית החום איננה ברורה לחלוטין, התינוק יעבור בדיקות דם וניקור מתני לשלילת דלקת קרום המוח. בגילאים מאוחרים יותר או כאשר מדובר באירועים חוזרים, בדיקות אלו יתבצעו רק על פי חשד קליני.
אם מדובר בפרכוס חום מורכב ראשון, רופא ילדים בכיר ו/או רופא נוירולוג במיון עשויים להורות על בדיקות הדמיה כגון CT או MRI, וזאת על פי שיקול דעתם המקצועי ובהתאם למצבו הרפואי של הילד.
פרופ' יחזקאל ויסמן הוא מנהל המחלקה לרפואה דחופה (מיון) במרכז שניידר