חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

דלקת בדרכי השתן בילדים: למנוע נזק לכל החיים

מהם הגורמים לזיהום בדרכי השתן ולמה חשוב לטפל בדלקת במהירות? מהם התסמינים ואיך מאבחנים? מה הסכנה בזיהומים ומה צריך לעשות כדי להפחית את הסיכון להופעתם? תשובות לשאלות שהורים שואלים
פורסם: 08.06.14 | עודכן: 30.12.15

מערכת השתן - מהשופכה ועד הכליות - אמורה להיות סטרילית וללא חיידקים. כאשר חיידק מתיישב ומתרבה במערכת השתן, נוצרת דלקת בדרכי השתן. זיהום בדרכי השתן עלול לגרום נזק לכליות שאינו ניתן לתיקון. מכאן חשיבותו של האבחון הנכון והמהיר ומתן הטיפול המתאים בעקבותיו.

מהם הגורמים להופעת דלקת בדרכי השתן?
ברוב המקרים הזיהום בדרכי השתן נגרם מחיידק הקרוי אי קולי (E coli), שמקורו במעיים שלנו, אך קיימת שורה ארוכה של חיידקים אחרים שיכולה לגרום לזיהום.

האם הדלקת מדבקת?
לא, הדלקת אינה מדבקת.

מהו רפלוקס כלייתי?
במצב תקין, השתן יכול לזרום בכיוון אחד בלבד – מהכליות אל שלפוחית השתן. רפלוקס בדרכי השתן (
Vesicoureteral reflux) נובע מפגם בשסתום החד־כיווני בין השופכן לשלפוחית, במקרה כזה, אם חודרים חיידקים לשלפוחית השתן, הם יכולים לעלות בקלות לכליות ולגרום נזק בשל הווצרות רקמה צלקתית.  

מהו שופכן?
שופכנים הם הצינורות המובילים את השתן מהכליות אל שלפוחית השתן.

 

מהי הסכנה בזיהומים בדרכי השתן?
זיהום בדרכי השתן שעולה לכליות עלול לגרום להן נזק. זיהום כזה עלול להביא ליצירת צלקת ברקמת הכליה וכיוון שהרקמה המצולקת אינה מחלימה לעולם (בכליות, בניגוד לרקמות האחרות, הרקמה אינה יכולה להתחדש), המקום המצולק לא ימלא את ייעודו. נוסף לבעיה התפקודית, עלולות הצלקות לגרום גם ליצירת לחץ דם גבוה.

האם דלקת בדרכי השתן בילדים חמורה יותר מאשר במבוגרים?
דלקת בדרכי השתן בתינוקות, פעוטות וילדים קטנים מתחת לגיל שנה עד גיל 5 עלולה להיות משמעותית: במחקרים נמצא כי הסיכון שדלקת בדרכי השתן תגרום להיווצרות צלקת בכליה בגילאים צעירים גבוה באופן משמעותי בהשוואה לדלקת שמופיעה בילדים גדולים.

למה בנות סובלות יותר מבנים מדלקות וזיהומים בדרכי השתן?
שיעור הזיהומים והדלקות בדרכי השתן גבוה יותר אצל בנות בגלל הקרבה של פי הטבעת אל פתח הפות ובשל העובדה ששופכת הבנות קצרה באופן משמעותי משופכה של בנים. חיידקי מעיים, ובראשם האי קולי, עלולים לעבור בקלות את המרחק הקטן, לעלות במעלה דרכי השתן ולגרום לדלקת.

מהם התסמינים המאפיינים דלקת בדרכי השתן?
התסמינים (סימפטומים) לדלקת בדרכי השתן עשויים להיות אחד או יותר מהבאים: תחושת צריבה, דחיפות ותכיפות במתן השתן, כאבי בטן ולעתים חום. כשהדלקת מגיעה לכליות, יופיעו לרוב חום גבוה, צמרמורות וכאבי בטן ומותניים.

  • תסמינים לדלקת בדרכי השתן בתינוקות עד גיל חודשיים: התסמין השכיח ביותר הוא חום או במקרים פחות שכיחים תת חום. סימנים נוספים: חוסר עלייה או ירידה במשקל, צהבת יילוד מתמשכת, אי־שקט והקאות.
  • תסמינים לדלקת בדרכי השתן עד גיל גמילה: לתסמינים שתוארו בתינוקות צעירים יותר נוספות תלונות על צריבה או על כאב בעת מתן השתן.
  • תסמינים לדלקת בדרכי השתן בילדים מעל גיל 5: קושי להתאפק עד לשירותים כשרוצים להטיל שתן, השתנה בהפרשי זמן קצרים, צריבה במתן שתן או כאב בטן, מותן או גב.

איך מאבחנים דלקת בדרכי השתן?
כדי לאבחן דלקת בדרכי השתן יש ליטול דגימת שתן סטרילית לצורך תרבית – בדיקה לאיתור נוכחות חיידקים בשתן. דגימת השתן מועברת למעבדה שם מבצעים זריעה על מצע מזון. אחרי הדגרה באינקובטור בודקים נוכחות של חיידקים, אשר צמחו על מצע המזון.

שתי בדיקות נוספות אשר מסייעות באבחנה הן:
ספירת דם, המזהה מצבי דלקת באופן לא ספציפי; בדיקת שתן כללית המזהה סימני דלקת בשתן - נוכחות כדוריות דם לבנות ואדומות בשתן וניטריטים.

איך נוטלים בדיקת שתן לתרבית מתינוקות וילדים?
ילדים גדולים וגמולים יכולים לתת שתן ישירות לכוס סטרילית לאחר ניקוי פתח השופכה. בתינוקות מדובר במשימה מעט יותר מורכבת ולצורך כך קיימות כמה שיטות:

  • שקית שתן המודבקת לאחר ניקוי טוב על פתח השופכה (הבדיקה אינה מהימנה).
  • "שתן אמצע הזרם" המוטל לכוס סטרילית –אפשרי רק בבנים.
  • הכנסת קטטר באופן סטרילי לשלפוחית השתן.
  • דיקור שלפוחית השתן דרך דופן הבטן באופן סטרילי על ידי רופא (מתבצע רק בתינוקות).

כמה זמן צריך להמתין לתוצאות תרבית שתן?
אם יש חיידקים בשתן, הם זקוקים לזמן כדי להתרבות וליצור מושבות. לכן, תוצאת הבדיקה של תרבית השתן תגיע לכל המוקדם כעבור 48 שעות ממסירת הדגימה למעבדה.

האם זיהום בדרכי השתן תמיד מגיע לכליות?
זיהום יכול להופיע לראשונה בכליות - ואז מדובר בזיהום בדרכי השתן עליונות (פיאלונפריטיס). אולם החיידקים יכולים להתיישב תחילה באזור השלפוחית – ואז מדובר בזיהום בדרכי השתן התחתונות (ציסטיטיס). זיהום בדרכי השתן התחתונות יכול להתפשט לדרכי השתן העליונות – ולכן חשוב לטפל בו במהירות.

איך מטפלים בדלקת בדרכי השתן?
כאשר עולה חשד לדלקת בדרכי השתן, מיד לוקחים תרבית שתן ומתחילים בטיפול אנטיביוטי, כדי למנוע סיבוכים וצלקות בכליות. אם מדובר בתינוקות קטנים או במצבי דלקת המלווים בחום, או בסוגים של חיידקים אלימים במיוחד, יינתנו אנטיביוטיקה ונוזלים דרך הווריד.

אילו דברים חשוב לברר לאחר ההחלמה מדלקת בדרכי השתן?
לעיתים יש לבצע ברור מקיף יותר לאחר הופעת הדלקת בשתן.
אולטרסאונד של הכליות ושל דרכי השתן היא בדיקה המדגימה את מבנה הכליות וצורתן. ציסטוגרפיה היא בדיקה שמדגימה את המבנה של הכליה, של השופכנים ושל השלפוחית. הבדיקה שוללת או מאשרת חשד לרפלוקס.

אפשר למנוע הופעת זיהומים בדרכי השתן?
אם מקפידים על היגיינה באזור הפות או הפין (בילדים שלא עברו מילה), אפשר להפחית את הסיכון לזיהום בדרכי השתן באמצעות הקפדה. לכן, לאחר מתן שתן צריך לנגב את האזור מהפות בכיוון פי הטבעת ולא להפך. גם שתייה מרובה, הימנעות מהתאפקות בעת צורך להטיל שתן, טיפול בתולעים של מערכת העיכול וטיפול בעצירות עשויים למנוע הופעת זיהומים בדרכי השתן.



ד"ר דוד בן מאיר הוא מומחה לאורולגיה בילדים ומנהל יחידת האורולוגיה במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד