חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

ניתוח להרחבת שלפוחית השתן – מדריך להורים

מה תפקידה של שלפוחית השתן ומתי ממליצים על ניתוח להרחבתה? כמה שעות נמשך הניתוח ומהם תוצאותיו? מתי הילד משתחרר הביתה וכמה זמן נמשכת תקופת ההחלמה? כל השאלות והתשובות
פורסם: 25.03.14 | עודכן: 14.09.21
 

ניתוח להגדלת שלפוחית השתן כשמו כן הוא - נועד להגדיל את שלפוחית השתן בילדים שיש להם כיס (שלפוחית) שתן קטן, או כיס שתן שמייצר לחץ גבוה בזמן שמתמלא. רוב הילדים שנזקקים לניתוח סובלים מבעיות נלוות אופייניות ובהן:

ספינה ביפידה (
Spina bifida או Spinal dysraphism) היא מום שעלול להתפתח בעוברים בחודש הראשון להריון, ומתבטא בפתח בחוליה אחת או במספר חוליות בעמוד השדרה, ובלט של עצבי חוט השדרה דרכו. אחד המאפינים של מום זה - הפרעה בעצבוב תקין של כיס השתן ו/או הסוגרים.

פגיעה עצבית בכיס השתן בשל ניתוחים קודמים, כמו גידול שהוסר בעמוד השדרה
או באגן
.

פגיעה בעמוד שדרה בשל תאונת דרכים או נזק לכלי דם באזור.

מום במסתם בשופכה האחורית (Posterior urethral valve) - גורם לחסימה במוצא כיס השתן ולעיתים לפגיעה בכיס שמצריכה את הגדלתו.

 

אקסטרופיה של כיס השתן (Bladder exstrophy) - מום מולד שבו כיס השתן נפתח לדופן הבטן. תינוקות עם אקסטרופיה בכיס השתן מנותחים לאחר הלידה, אך במקרים לא מעטים יש צורך להגדיל את הכיס בהמשך החיים.

מה תפקידה של שלפוחית השתן?
שלפוחית השתן היא איבר גמיש, דמוי בלון ובה מאוכסן השתן עד ליציאתו מהגוף.
השלפוחית היא חלק ממערכת השתן שכוללת מלבדה גם שתי כליות, שופכנים ושופכה. הכליות מסננות את השתן מהדם, השתן מופרש במורד השופכן, נאגר בשלפוחית השתן ומופרש החוצה דרך השופכה.

מתי ממליצים על ניתוח להגדלת שלפוחית השתן?
כאשר נפח השלפוחית קטן מלהכיל את כמות השתן המיוצרת בכליות, או כאשר קיימת בעיה שגורמת להתכווצות יתר של הכיס, שתן יכול לדלוף החוצה או חמור מכך – לחזור לכיוון הכליות. מצב רפואי זה, המכונה רפלוקס בדרכי השתן, עלול לגרום לזיהומים ולפגיעה בתפקוד הכליות, לעיתים בצורה בלתי הפיכה.
כדי להימנע מכך, הרופאים ממליצים על ניתוח.

האם ניתן לטפל בבעיה ללא ניתוח?
לפני שממליצים על ניתוח מנסים להגדיל את נפח הכיס ו/או להקטין התכווצויות באמצעות תרופות. רק אם אלה אינן יעילות מספיק, בוחרים בניתוח להגדלת שלפוחית השתן ו/או שחזורה.

 

איך מתקבלים לניתוח במרכז שניידר?

הערכת הצורך והאפשרות לביצוע ניתוחים אלה מתבצעות ביחידה האורולוגית במרכז שניידר.

אילו הכנות נדרשות לניתוח?
לפני ניתוח מורכב כל כך, הילד ומשפחתו זקוקים להכנה רגשית ומקצועית, שאותה הם מקבלים מצוות רב־תחומי של היחידה לאורולוגיה שהוכשר לכך. הצוות כולל אחיות אורולוגיות, פסיכולוג ובמידת הצורך עובדת סוציאלית. ניתן גם לפגוש ילדים שעברו ניתוחים דומים ויכולים להסביר טוב מכולם על הצפוי לילד. הילד יתאשפז יום קודם לצורך הכנה לניתוח בהתאם לסוג הניתוח.

האם נדרשת הרדמה כללית?
הניתוח מתבצע בהרדמה כללית, ולכן הילד יהיה בצום שש שעות לפני הניתוח. לפני הניתוח ההורים ייפגשו עם רופא מרדים, אשר יסביר להם באופן מפורט על תהליך ההרדמה. אחד ההורים ילווה את הילד לחדר ניתוח עד שהוא יתחיל להירדם.

איך מתבצע הניתוח? האם ניתן לנתח באנדוסקופיה?
כדי להרחיב ולהגדיל את השלפוחית, האורולוג המנתח משתמש ברקמות מגופו של הילד וברוב המקרים הן עשויות לבוא משני מקורות: המעי או השופכנים (צינורות שיוצאים מהכליות לשלפוחית). במרבית המקרים המנתח מגדיל את הכיס בעזרת מקטע מהמעי. כאשר ישנם שופכנים גדולים מהתקין או כליה שאינה מתפקדת, ניתן להשתמש בחלק מהם להגדלת השלפוחית.

ככלל, ניתן  להרחיב את שלפוחית השתן בדרכים שונות ובחירת הדרך אישית לכל ילד, בהתאם למצבו. הניתוח מבוצע בשיטה פתוחה, חלקים ממנו ניתן לשלב בגישה לפרוסקופית. אצל חלק לא מבוטל של הילדים קיימת חולשה של הסוגרים, וכדי שלא ידלפו לאחר הניתוח מבצעים שחזור של מוצא כיס השתן. בסוג ניתוחים זה, פעמים רבות יש לשנות את מיקום השופכנים. בחלק מהניתוחים צריך ליצור נתיב צנתור דרך הבטן, דרכו ירוקן הילד את כיס השתן אחת לכמה שעות. ליצירת נתיב זה אנו משתמשים בתוספתן שמנותק מהמעי, מחובר בחלקו האחד לכיס השתן ובחלקו השני לדופן הבטן (מטרופנוף). בילדים שסובלים מאי נקיטת צואה, ניתן לבצע פתח קטן נוסף, בדופן הבטן, דרכו יבצע הילד חוקן אחת ליום וכך יישאר נקי במהלך היום.

האם שימוש במקטע מעי לתיקון שלפוחית השתן פוגע בתפקוד מערכת העיכול?

שימוש במקטע מעי אינו פוגע בתפקוד מערכת העיכול.

כמה זמן נמשך הניתוח?
מדובר בניתוח מורכב והוא עשוי להימשך בין ארבע לעשר שעות.  

כמה זמן הילד צפוי להיות בהתאוששות?
בסיום הניתוח יועבר הילד אל חדר ההתאוששות ומשם ליחידה לטפול נמרץ. ביציאה מהניתוח הילד יהיה מחובר לכמה צינורות ונקזים:

  • עירוי נוזלים – דרכו יקבל נוזלים ותרופות כמו אנטיביוטיקה ומשככי כאבים.
  • צנתר קיבתי (זונדה) – צינורית המוחדרת בזמן הניתוח אל הקיבה דרך האף ומסייעת לנקז הפרשות מהמעי במשך מספר ימים, עד לחזרתו לתפקוד תקין.
  •  ציסטוסטום – צינורית לניקוז השתן היוצאת י משלפוחית השתן דרך דופן הבטן, כדי לאפשר ניקוז מיטבי של השלפוחית המנותחת.
  •  קטטר שופכתי – צינורית לניקוז השתן מפתח השופכה.
  • קטטר דרך מטרופנוף – פתח בדופן הבטן שיאפשר בהמשך צנתור וריקון כיס השתן, וזאת רק במקרים הדורשים זאת.
  • נקז רימון – לניקוז אזור הניתוח.
  • הצינורות והנקזים יוצאו בהדרגה על פי החלטת המנתח.

האם צפויים כאבים אחרי הניתוח?
כמו בכל ניתוח מסוג זה צפויים כאבים, אולם הצוות הרפואי במרכז שניידר ערוך ומוכן להפחית את עוצמת הכאב לרמה מינימלית, תוך שמירה על שלומו ובריאותו של הילד. יש בידינו שיטות טיפול מגוונות שמפחיתות את הכאב שלאחר הניתוח במידה ניכרת.

מתי הילד יכול לאכול ולשתות כרגיל?

חזרה לתזונה רגילה תלויה בסוג הניתוח שהילד עבר ובקצב התאוששותו מהניתוח. ככלל, בניתוחים מסוג זה, השיבה לתזונה רגילה היא הדרגתית, ויכולה להימשך מספר ימים.

מתי הילד יכול להתרחץ?
הילד יתרחץ כבר למחרת הניתוח. הרחצה תיעשה במיטה בעזרתה של אחות המחלקה, אשר תדריך אתכם ואת ילדכם כיצד לשמור על היגיינה בימים הקרובים. למניעת זיהומים, רצוי לשטוף את אזור הצלקת מהניתוח במים וסבון כל יום במקלחת. כעבור מספר ימים ניתן להתרחץ בצורה רגילה, עם הצינורות.

איך מטפלים בפצע החתך של הניתוח?
החתך במקום הניתוח חבוש והאחות במחלקה תחליף את התחבושת מדי יום או לפי החלטת הרופא המנתח.

מהו שיעור ההצלחה של הניתוח?
ברוב הילדים, מטרת הניתוח תושג. עם זאת, שיעור הסיבוכים במהלך החיים, לפי מחקרים  גדולים שנעשו בעולם, הוא 25 אחוזים.

האם השלפוחית המשוחזרת עתידה לגדול יחד עם הילד או שמא הוא יזדקק לניתוח נוסף?
השלפוחית המשוחזרת גדלה עם הזמן ומגיעה לנפחים של כיס רגיל ואף יותר מכך.

האם לאחר ההחלמה מהניתוח צפויים לילד חיים רגילים ללא מגבלות?
מרבית הילדים יזדקקו לצנתר (קטטר) כדי להוציא שתן מגופם ורק מיעוט מהילדים יחיה ללא מגבלות. עם זאת, הניתוח להרחבת שלפוחית השתן משפר באופן משמעותי את איכות החיים של רוב המנותחים.

האם עלולים להיות סיבוכים?

סיבוכים עשויים להופיע לאחר כל ניתוח ומבחינה זאת הרחבת שלפוחית השתן אינה שונה מכל ניתוח אחר. הסיבוכים השכיחים כוללים זיהומים בדרכי השתן, היווצרות אבנים והיצרות של המטרופנוף. בחלק מהמקרים, השתן עלול להמשיך לדלוף מהשלפוחית גם לאחר הניתוח וייתכן שיידרש ניתוח נוסף

מתי הילד ישוחרר הביתה?
הילד ישוחרר לביתו עם חלק מהצינורות בתוך שבוע עד שבועיים מיום הניתוח, ויוזמן לאשפוז כעבור שלושה עד ארבעה שבועות. באשפוז השני, לרוב, הוא יוכנס שוב לחדר ניתוח ובהרדמה קצרה, תתבצע בדיקה כדי  לוודא שמצבו תקין. אז גם יוצאו הצינורות והילד יתחיל לצנתר כעבור יממה.

מתי הצלקת בבטן צפויה להגליד?
כמו כל צלקת בניתוח בטן - בתוך ששה עד ארבעה שבועות.

האם ומתי צריך להסיר תפרים?
בדרך כלל משתמשים בתפרים נספגים שאין צורך להוציאם.

כמה זמן נמשכת תקופת ההחלמה בבית ומתי הילד יכול לחזור לפעילות רגילה?
תקופת ההחלמה הממוצעת נמשכת ששה עד שמונה שבועות, ולאחריה ניתן לחזור לפעילות רגילה.



ד"ר דוד בן מאיר
הוא מנהל היחידה האורולוגית במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד