תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודמומי לב בילדים - האבחון והטיפול
הלב הוא משאבה המזרימה דם הנושא חמצן ומזון לכל חלקי גופנו. הוא מתהווה בתהליך מורכב, מתחיל את פעילותו בשבועות הראשונים לחיי העובר ומלווה את האדם עד יומו האחרון. איבר חיוני זה, אשר פועל ללא הפסקה, מתבלה אצל רבים מאתנו במהלך החיים וגורם להופעת בעיות שונות, שבהן מטפלים קרדיולוגים של מבוגרים. אולם ישנם מקרים נדירים בהרבה בהם הלב נוצר מלכתחילה עם מומים מולדים, אשר מטבעם באים כמעט תמיד לידי ביטוי כבר בגיל הרך. בבעיות כגון אלה מטפלים קרדיולוגים של ילדים.
מהם הסוגים של מומי הלב?
קיימים סוגים רבים של מומי לב מולדים. חלקם פוגעים באופן קשה בתפקוד הלב ומסכנים את חיי התינוק או הילד, בעוד אחרים יכולים ללוות את האדם כל חייו מבלי לפגוע במידה משמעותית בתפקודו. הטיפול במומים מולדים מציב אתגרים משמעותיים בפני הקרדיולוגים המטפלים בילדים: במומי לב שנוצרו בעקבות בלאי של שנים, מבנה הלב תקין למעט כשל בנקודה זו או אחרת. לעומת זאת, במומים מולדים עצם ההבנה מה מתרחש היא מאתגרת, במיוחד במקרים בהם הבעיה מורכבת. במקרים אילו יש לתכנן פתרון פרטני, לעתים תוך פשרות מושכלות, דבר קשה בהרבה ופחות סטנדרטי מהחלפת חלק בלוי. גם הטיפול באיברים קטנים קשה יותר מהטיפול באיבריו של המבוגר. לדוגמה, תפירת כלי דם שקוטרו מילימטר אחד קשה בהרבה מתפירת כלי דם שקוטרו כפול ומכופל. כאשר מדובר בפעוטות, היכולת לקיים איתם תקשורת מילולית מוגבלת, ויש לפתח מיומנויות תקשורת שונות מבמבוגרים על מנת לפרש נכונה את הרגשתם ותחושותיהם. מנגד, כושר ההסתגלות והריפוי של גוף צעיר הוא מעולה, ובמקרים רבים תוצאת הטיפול היא ילד מתפקד ושמח כבר כעבור ימים מספר לאחר תיקון הפגם, ובהמשך יכולת לנהל חיים רגילים ואפילו הקניית פרופיל קרבי בצה"ל.
פן נוסף בתחום של קרדיולוגיה לילדים הוא אבחון וטיפול בהפרעות בקצב הלב. מדובר בבעיות של דופק איטי או מהיר מן התקין, אשר נובעות משיבושים בפעילות החשמלית שמתרחשת בלב. גם כאן תהליך האבחון מתחיל בשמיעת תלונות מהילד, בדיקה גופנית, אלקטרוקרדיוגרם (אק"ג) ואקוקרדיוגרפיה. תהליך האבחון יכול לדרוש גם הערכת הפעילות החשמלית של הלב בצנתור. ברוב המקרים ניתן כיום לטפל בהפרעות מסוג זה במהלך אותו צנתור, ולהביא להבראה מלאה. במקרים נדירים יש צורך בטיפול באמצעות קוצב לב מלאכותי.
האם מדובר בתופעה נפוצה?
שכיחות מומי לב בתינוקות היא 8 מתוך 1,000 יילודים. בארץ נולדים כ־1,300 ילדים בשנה עם מום לב. כמחציתם עלולים להזדקק לצנתור, טיפול תרופתי ו/או ניתוח במהלך השנה בראשונה לחיים, ומסיבה זו ניתן לקרוא להם מומים משמעותיים. גם בקבוצה זו ניתן להבחין בשתי תת קבוצות עיקריות: קבוצת מומים הניתנים לתיקון מלא, אשר במרבית המקרים מוביל לחיים רגילים, וקבוצת מומים קשים יותר אשר לא ניתנים לתיקון מלא, ומצריכים ניתוחים חוזרים או צנתורים.
איך אפשר לדעת אם ילד סובל ממום לב?
חלק מהילדים, במיוחד תינוקות שסובלים ממום לב קשה, מראה סימנים של אי ספיקת לב. מצב זה מתאפיין בנשימה מהירה, קשיי נשימה, הזעה בזמן אכילה, קושי בהאכלה ועלייה איטית במשקל. אחרים מראים כיחלון, כלומר צבע כחלחל של העור והריריות, אשר נובע מכמות חמצן (ריווי חמצן) ירודה בדם העורקי. מצב זה הוא תוצאה של ערבוב דם בלתי מחומצן ומחומצן, הנובע ממום לב המאפשר ערבוב זה. אצל ילדים אחרים פגם בלב מתבטא באיוושה המתגלה בבדיקה שגרתית או במהלך מחלה כלשהי.
מהי איוושה בלב?
איוושה היא צליל שרופא שומע, כאשר הוא מאזין ללב והיא נובעת מזרימת דם מואצת. איוושה יכולה להיות תולדה של זרימה בלתי תקינה בלב עקב מבנה פגום, אך במספר לא מבוטל של ילדים יכולה לבטא זרימה בתוך לב תקין. סוג זה מכונה איוושה תפקודית, ובידי רופא המשפחה או רופא הילדים היכולת להבדילה מאיוושה המעידה על פגם ומצריכה איבחון על ידי קרדיולוג.
איך מאבחנים מום בלב?
תהליך האבחנה של מום לב מתחיל עם ממצא בבדיקה גופנית, אך קיימים אמצעי עזר חשובים להשלמתה כמו אק"ג, צילום חזה ובעיקר בדיקת אולטרסאונד המכונה גם אקוקרדיוגרפיה. בבדיקה זו נעשית הדמיה של הלב בעזרת גלי על קול, והיא מאפשרת לראות את מבנה הלב, להעריך את תפקודו ולבדוק את זרימת הדם במדוריו השונים. השימוש באקוקרדיוגרפיה מאפשר הגדרה מדויקת של הפגם ומידת חשיבותו. בחלק גדול מן המקרים ניתן להסתמך על הבדיקה האקוקרדיוגרפית כדי להחליט אם יש צורך בצינתור או ניתוח על מנת לתכנן את סוג התיקון.
אמצעי אבחנתי נוסף בילדים עם מומי לב הוא צינתור לב. זוהי בדיקה פולשנית הנעשית בהרדמה כללית ובה מוחדרים צינורות דקים דרך כלי דם בגפיים עד הלב. דרך צינורות אלו ניתן להזריק חומר ניגודי המאפשר הדמיה של מבנה הלב וביצוע מדידות שונות בתוכו. עם התקדמות האקוקרדיוגרפיה פחת השימוש בצינתורים כאמצעי אבחנתי, אך מנגד גבר מאוד השימוש בהם למטרות טיפוליות כולל פתיחת מסתמים, סתימת חורים ובשנים האחרונות אף השתלת מסתמים. לפיכך, חלק מהמומים שטופלו בעבר בניתוח ניתנים כיום לתיקון בצינתור.
האם ניתן לאבחן מום לב עוד לפני הלידה?
עם ההתקדמות הטכנולוגית חל שיפור במכשירי האולטרסאונד, כך שכיום ניתן לאבחן מומי לב כבר במהלך ההריון בדרגת דיוק גבוהה. לאבחון מוקדם יש חשיבות רבה, כיוון שבמרבית המקרים ניתן לנבא את מידת החומרה של הפגם בלב. לעתים מלווה מום הלב בהפרעה כרומוזומלית, שעלולה לפגוע במידה משמעותית בהתפתחות הילד, ולכן רצוי לעבור יעוץ גנטי מוקדם ככל האפשר. אבחון מום לב בעובר מאפשר גם לתכנן את הלידה במרכז רפואי, אשר מצוייד כראוי לטיפול מלא בילוד, הן מבחינת הצוות הרפואי (רופאי ילדים, קרדיולוגים, מנתחים) והן מבחינת המכשור הטכנולוגי.
אבחון וטיפול בילד עם מום לב דורש צוות מאומן ומיומן של קרדיולוגים לילדים, מנתחי לב המומחים בתיקון פגמים מולדים, מרדימי ילדים, רופאי טיפול נמרץ, אחיות מיומנות וטכנאים אשר שולטים בתחום ומסוגלים להתמודד עם מגוון הבעיות האפשריות. מכון הלב במרכז שניידר לרפואת ילדים רכש במשך השנים יכולת לטפל בילדים עם בעיות לב מורכבות, ומגוון הפיתרונות הקיים כיום בישראל עומד בשורה אחת עם המרכזים המובילים בעולם.
ד"ר עינת בירק היא מנהלת מכון הלב במרכז שניידר לרפואת ילדים
כתבות נוספות
- דלקת רקמת פנים הלב - (אנדוקרדיטיס), 25.01.2022
- איך מכינים את הילד לניתוח לב פתוח, 04.12.2014
- קבלה לניתוח לב: מדריך להורים, 04.12.2014
- משתחררים הביתה מניתוח לב, 04.12.2014
- TGA - מום מולד באבי העורקים ובעורק הריאתי, 21.08.2014
- דוקטוס ארטריאוזוס פתוח - ניתוח לסגירת הצינור העורקני, 26.06.2014
- היצרות המסתם האאורטלי - מהצנתור ועד הניתוח, 23.04.2014
- AV canal - מום מורכב בלב, 26.03.2014
- ניתוח VSD: סוגרים את החור בין שני חדרי הלב, 25.03.2014
- ניתוח ASD: סוגרים את החור בין שתי העליות, 16.12.2013