חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

השקד השלישי: כל מה שרציתם לדעת

איפה יושבים האדנואידים ומה תפקידם? איך מאבחנים אדנואידים מוגדלים? למה הם מפריעים לילד ומתי ממליצים על ניתוח? כל השאלות וכל התשובות במדריך מיוחד להורים
פורסם: 14.03.24 | עודכן: 17.03.24


ניתוח הסרת אדנואיד הוא אחד הניתוחים השכיחים בילדים. מדובר בניתוח שגרתי הנמשך כחצי שעה. האדנואידים - שבציבור הרחב נקראים "השקד השלישי" או "פוליפים" - ממוקמים מאחורי האף, בחלקו העליון של הלוע, איזור שנקרא לוע אפי, שם גם נמצאים פתחי תעלות האוורור של האוזניים. בדומה לשקדים, האדנואידים הם חלק מהמערכת החיסונית והינם גדולים יותר אצל ילדים בהשוואה למבוגרים. עם השנים האדנואידים עוברים תהליך של התכווצות.


מהו שקד שלישי מוגדל?
שקד שלישי גדול מהרגיל עלול לחסום את נתיב האוויר ולגרום לקושי בנשימה דרך האף. במצב כזה הילד מסגל לעצמו נשימה דרך הפה (במקום דרך האף), נוחר בשנתו ונשימתו מלווה במאמץ ולעתים אף בהפסקות נשימה. אדנואידים מוגדלים עלולים לחסום גם את התעלה המאווררת את האוזן התיכונה וכתוצאה מכך לגרום לבעיות שמיעה עקב הצטברות נוזלים באוזניים או לדלקות אוזניים חוזרות. מאפיין נוסף של שקד שלישי מוגדל הוא נזלת רבה, והפרשת ליחה אחורית אל הלוע שמגרה את מערכת הנשימה להתקפי שיעול ואף הקאות ליחה.


איך מאבחנים אדנואידים מוגדלים?
המצבים הרפואיים הבאים עשויים להעיד על אדנואידים מוגדלים: נשימת פה, נחירה נזלת רבה, דלקות אוזניים חוזרות או ליקוי שמיעה ושיעול חוזר.
אם אכן עולה חשד לקיומם של אדנואידים מוגדלים, ניתן לאבחן את קיומם בצילום רנטגן ובבדיקה עם סיב אופטי דרך האף.


מתי ובאיזה גיל ממליצים על ניתוח להסרת שקד שלישי?
בדרך כלל לא ממליצים על ניתוח להסרת אדנואידים לפני גיל שנה, אלא במקרים שבהם מזהים באופן ברור הפסקות נשימה בשינה או הפרעה ברורה בגדילה. מגיל שנה ומעלה מנתחים ילדים עם אדנואיד חוסם או אדנואיד מוגדל, הגורם לנשימת פה, לנחירות וקשיי נשימה חסימתיים ליליים, נזלת כרונית, למחלות אוזניים או מחלות בדרכי נשימה. מרבית הילדים מנותחים בגילאי שנתיים עד חמש.
חשוב לציין שעם הגדילה, האדנואידים נוטים להתכווץ, בדרך כלל החל מגיל 5-4, לכן במקרים שהסימפטומים קלים, אין צורך בהתערבות ניתוחית.


אילו הכנות יש לעשות לפני הניתוח?
לפני הניתוח הילד צריך לעבור בדיקה לספירת דם ותפקודי קרישה. הבדיקה תתבצע דרך רופא הילדים בסמוך למועד הניתוח ואת תוצאות הבדיקה יש להביא למרכז שניידר למרפאה הקדם ניתוחית. יש לצום שש שעות לפני מועד הניתוח, והילד יכול לשתות  (מים או תה בלבד) עד שעה לפני הניתוח. במקרה של מחלה - ואפילו קלה - הרופא המרדים והרופא המנתח ישקלו יחד האם לבצע את הניתוח או לדחות אותו למועד אחר, לאחר שהילד יחלים. במידה של מחלת חום או שיעול בשבוע שלפני מועד הניתוח, יש לעדכן את מוקד זימון הניתוחים בשניידר ובדרך כלל הניתוח ידחה, עקב סיכון הרדמתי מוגבר במצבים אלו.

 

האם הניתוח מתבצע בהרדמה כללית?
הניתוח מתבצע בהרדמה כללית. בהרדמה מסוג זה הילד ישן ואינו חש כל מגע בגופו במהלך הניתוח. חומר ההרדמה ניתן דרך מסכה בשאיפה אל דרכי הנשימה או בהזלפה לתוך הווריד. הבחירה באחת משתי השיטות תלויה בגיל הילד. אחד ההורים מלווה את הילד לתוך חדר הניתוח עד שהילד נרדם.


איך מתבצע הניתוח?
הניתוח מתבצע דרך הפה וללא חתכים חיצונים. בניתוח מסירים את האדנואידים מרירית הלוע ועוצרים את הדימום בעזרת לחץ מקומי וצריבה חשמלית.

 

מה קורה לאחר הניתוח?
לאחר הניתוח הילד מועבר לחדר התאוששות, שם הוא ישהה מספר שעות. בחדר התאוששות ההורים שוהים יחד עם הילד. במהלך שעות אילו הילד יחזור בהדרגה ממצב של שינה עד לערנות גמורה. בזמן זה ייתכן דמם קל מן האף או מן הפה שייפסק עד שהילד ישתחרר לביתו. הילד משתחרר הביתה לאחר שנבדק על ידי רופא אף אוזן גרון.

 

האם צפויים כאבים לאחר הניתוח?
לאחר הניתוח צפויים כאבים, בדרך כלל קלים ולזמן קצר. לאחר הניתוח, הילדים מקבלים תרופות לשיכוך כאב בהתאם לצורך.

 

מהן תופעות הלוואי ומהם הסיכונים והסיבוכים שעלולים להופיע לאחר הניתוח?
לאחר הניתוח עלול להיות כאב בגרון וקושי בבליעה, בדרך כלל קל וחולף מהר.
אם במהלך השבוע שלאחר הניתוח, מופיע דימום מהאף או מהפה, יש לפנות מיד לחדר מיון הקרוב.

 

מתי הילד יכול לחזור לגן או לבית הספר?
הילד יישאר במנוחה בבית במשך יממה. ביום הראשון שלאחר הניתוח, יש להקפיד על מתן שתייה קרה עד פושרת ומזון רך ולא חם. אם מופיע חום מעל 38.5 מעלות, יש ליצור קשר עם המרפאה בקהילה או להתקשר למוקד האחיות של כללית בטלפון 2700 *. יש להימנע ממאמצים, ים ובריכה בשבועיים שלאחר הניתוח.


 

פרופ' איל רווה, מנהל היחידה לרפואת אף אוזן גרון במרכז שניידר לרפואת ילדים
ד"ר דרור גילוני הוא מומחה ברפואת אף אוזן גרון בילדים
 ומנתח בכיר במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד