תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודהתפשלות מעי בילדים: טיפול מהיר מציל חיים
התפשלות מעי (Intussusception) היא כניסה של חלל מעי אחד לחלל מעי אחר סמוך לו, בדומה לאנטנת רדיו ברכב המתקפלת פנימה לתוך עצמה. מקור השם התפשלות הוא מפעולת ההפשלה בדומה להפשלת שרוול המתקפל לתוך עצמו. ב־85 עד 90 אחוזים המקרים ההתפשלות מתרחשת בחלק בו המעי הדק מתחבר למעי הגס. חלק זה קרוי צקום (Cecum). מהן הסיבות להתפשלות המעי והאם יש דרך למנוע את התופעה? ברוב המקרים לא ניתן להצביע על הסיבה להתפשלות, ולכן לא ניתן לחזות את התופעה או למנוע את הופעתה. עם זאת, מחלה נגיפית בתינוק, שבעקבותיה מוגדלות בלוטות הלימפה בסמוך למעי, עלולה לגרום להתפשלות. באיזה גיל התופעה שכיחה במיוחד? התפשלות של המעי יכולה להתרחש בכל גיל, אך רוב המקרים מתרחשים בתינוקות ובפעוטות בטווח הגילאים של שלושה חודשים עד שלוש שנים. בקבוצת גיל זו, התופעה נפוצה יותר בגילאי חמישה עד עשרה חודשים. האם יש הבדל בין בנים לבנות? התפשלות מעי נפוצה יותר בקרב בנים – פי שלושה מהבנות. מעל גיל ארבע מספר המקרים של התפשלות מעי בקרב הבנים גדול פי שמונה ממספר המקרים בקרב הבנות. |
התפשלות מעי מחייבת אבחון וטיפול מיידי, כדי למנוע נזק למעי. כליאה של לולאה אחת בתוך השנייה גורמת לבצקת במעי, שבעקבותיה נחסמת אספקת הדם למעי. במצב כזה עלול להתפתח נמק אשר יביא לחדירה של חיידקים מחלל המעי אל מחזור הדם ויצירה של זיהום במחזור הדם הקרוי אלח דם או ספסיס. מדובר בסכנת חיים, אך אבחון וטיפול מהיר מביא ברוב המקרים להחלמה מלאה.
מהם התסמינים להתפשלות מעי?
בדרך כלל התפשלות מתרחשת בתינוקות בריאים. תחילה יופיעו כאבי בטן פתאומיים, המלווים בעוויתות ובאי שקט בולט. כל התקף נמשך מספר דקות ולאחריו מופיעה רגיעה. בין ההתקפים התינוק או הפעוט עשוי להיראות תשוש ואדיש לסביבתו. יתכנו גם הקאות בגוון ירקרק והיעדר יציאות. בשלב מתקדם של ההתפשלות ייתכן גם שלשול או יציאה רירית דמית (Currant jelly).
איך מאבחנים התפשלות מעי?
לעתים התסמינים לבדם אינם מספיקים לאבחון. תחילה הרופא ימשש את הבטן כדי לבדוק אם יש גוש בבטן הימנית, אך ברוב המקרים יש צורך בבדיקות הדמייה. בדיקת אולטרסאונד של הבטן יכולה לאבחן את ההתפשלות, אך אבחון ודאי מתבצע בעזרת חוקן תחת שיקוף רנטגן. בבדיקה זו מחדירים צינורית דרך פי הטבעת ומזליפים דרכה חומר ניגודי הקרוי בריום או אוויר. בבדיקה זו ניתן לזהות בוודאות אם אכן קיימת התפשלות במעי.
איך מטפלים בהתפשלות מעי?
החוקן הוא לא רק כלי אבחוני אלא גם כלי טיפולי: לחץ הנוזל או האוויר המוחדר למעי דרך החוקן משחרר את החסימה ב־85 אחוזים מהמקרים ומחזיר את המצב לקדמותו. שיעור ההצלחה הוא ביחס הפוך לזמן שחלף מתחילת האירוע, לדרגת הבצקת במעי ובאורך של המעי שהתפשל. הבדיקה יעילה ובטוחה.
מה קורה לאחר שהחוקן מסתיים בהצלחה?
אם החוקן הצליח לטפל בהתפשלות המעי והחזיר את המצב לקדמותו, הילד יאושפז להשגחה במחלקה הכירורגית. במהלך האשפוז הוא יהיה תחילה בצום ויקבל עירוי נוזלים. בנוסף לכך הוא יעבור כמה חוקני ניקוי קטנים, הקרויים מיקרולקס, כדי לנקות את המעי משאריות הבריום. אם לא יופיעו סיבוכים או הישנות של התפשלות (כפי שקורה בחמישה אחוזים מהמקרים), הילד יחל לשתות ויחזור בהדרגה לתזונה רגילה. בתום 24 שעות, הוא ישוחרר הביתה.
מה קורה אם החוקן לא מצליח לשחרר את החסימה ומתי יש צורך בניתוח?
הצוות הרפואי עשוי לבצע חוקנים נוספים כדי לנסות להחזיר את המעי למצבו התקין. אם גם לאחריהם החסימה אינה משתחררת, הפתרון יהיה בחדר הניתוח. ניתוח הוא פתרון גם במקרים של התנקבות במעי כתוצאה מהחוקן או במקרים שבהם נוצר זיהום במחזור הדם או הופיעה דלקת בחלל הצפק.
מה קורה בניתוח?
תחילה יחברו את הילד לעירוי נוזלים והוא יקבל טיפול אנטיביוטי. לעתים יכניסו זונדה לקיבה לצורך ניקוז. הניתוח עצמו יכול להתבצע בגישה פתוחה או זעיר פולשנית (לפרוסקופית).
ניתוח פתוח - המנתח מבצע חתך רוחבי בבטן הימנית של הילד ולאחר שהוא מזהה את ההתפשלות הוא משחרר את החסימה בידו. אם לא ניתן לשחרר את החסימה באופן ידני ואם נוצר כבר נמק, המנתח יסיר את המקטע החולה ויחבר את שני קצוות המעי. במקרים נדירים בלבד, המנתח נמנע מביצוע חיבור ראשוני ויוציא את המעי דרך דופן הבטן לתוך שקית סטומה. בתום הניתוח, הרופא יסגור את החתך בתפרים נמסים.
ניתוח לפרוסקופי - המנתח משתמש בגישה זעיר פולשנית ומבצע מספר חתכים זעירים בדופן הבטן, כדי להחדיר דרכם מחדירים צינור דק שבראש מצלמה זעירה שבאמצעותה הרופא יכול לראות את מקום הניתוח וסביבתו. בצינור אחד או יותר מחדירים כלי ניתוח זעירים. בניתוח עצמו משחררים את החסימה בדומה לניתוח הפתוח.
האם הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה?
הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה. בהרדמה מסוג זה הילד ישן ואינו חש כל מגע בגופו במהלך הניתוח. חומר ההרדמה ניתן בשאיפה אל דרכי הנשימה ובהזלפה לתוך הווריד. אחד ההורים רשאי ללוות את הילד לתוך חדר הניתוח עד שהילד נרדם.
מי ינתח את הילד שלי במרכז שניידר?
רופאים מצוות המחלקה הכירורגית במרכז שניידר, אשר התמחו בכירורגיית ילדים.
מה קורה לאחר שהניתוח מסתיים?
מחדר הניתוח הילד מועבר לחדר התאוששות ולאחר מכן הוא יאושפז במחלקה הכירורוגית להמשך השגחה עד לשחרור.
איך הילד ירגיש אחרי הניתוח?
לאחר הניתוח הילד יהיה ישנוני בעקבות ההרצה וייתכן שיסבול מבחילות והקאות. גם עליית חום היא חלק מהתופעות הצפויות והרגילות לאחר הניתוח.
האם צפויים כאבים אחרי הניתוח?
כמו בכל ניתוח, גם אחרי ניתוח לתיקון התפשלות של המעי, צפויים כאבים. לכן, רוב הילדים יקבלו תרופות נגד כאבים בימים הראשונים שלאחר הניתוח.
מתי הילד יכול לאכול כרגיל?
הילד ימשיך להיות בצום גם אחרי הניתוח וביום הניתוח הוא הוא יקבל רק עירוי נוזלים. אם לא הוסר חלק מהמעי במהלך הניתוח, הילד יחזור לאכול ולשתות באופן הדרגתי בחלוף 24 שעות מהניתוח.
מהם הסיבוכים שעלולים להתרחש לאחר הניתוח?
ייתכן זיהום או דימום מיד לאחר הניתוח או בחלוף פרק זמן קצר. בנוסף לכך, כמו בכל ניתוח בטן שבו פותחים את חלל הבטן קיימת סכנה להיווצרות הידבקויות, שעלולות לגרום בעתיד לחסימת מעיים.
מתי הילד ישוחרר הביתה?
ההחלטה על שחרור תלויה במצבו הרפואי של הילד, בממצאי הניתוח ובמידת החלמתו. עם זאת, תקופת האשפוז לאחר ניתוח לתיקון התפשלות מעי עשויה להימשך חמישה עד שבעה ימים.
מתי הילד יגיע לביקורת במרפאה?
עם השחרור ממרכז שניידר יקבלו הוריו של הילד זימון לביקורת במרפאה הכירורגית שתתבצע תוך שבעה עד עשרה ימים ממועד הניתוח.
איך רוחצים את הילד לאחר הניתוח?
רצוי לשטוף את האזור במים וסבון ולייבש בעדינות. בשבעת הימים שלאחר הניתוח יש להימנע מישיבה באמבטיה ולהסתפק ברחצה. בכל הופעה של חום, הפרשה, אדמומיות או נפיחות באזור הניתוח, יש לפנות לרופא הילדים המטפל או לחדר מיון.
האם יש מגבלות לאחר הניתוח?
הילד צריך להיות במנוחה בבית עד להוצאת התפרים במרפאה. לאחר מכן הוא יכול לחזור לגן או לבית הספר. ילדים גדולים צריכים להימנע ממאמץ גופני (שיעורי ספורט) במשך חודש.
ד"ר זכי עאסי הוא רופא מנתח במחלקה הכירורגית במרכז שניידר
כתבות נוספות
- בקע מפשעתי בילדים בשיטה לפרוסקופית, 08.09.2024
- גניקומסטיה במתבגרים, 17.07.2024
- ניתוח בקע טבורי, 20.09.2023
- הכנה לניתוח בשניידר, 02.07.2023
- הזעת יתר והטיפול בה, 07.06.2023
- אפנדציט – איך תדעו שילדכם צריך לעבור ניתוח?, 24.07.2022
- ניתוח לתיקון הצרות של שוער הקיבה - Pyloric Stenosis, 04.10.2021
- ניתוח לתיקון התפשלות מעי - Tssusception, 04.10.2021
- ניתוח שרוול להשמנת יתר - Sleeve Gastrectomy, 04.10.2021
- ניתוח לטיפול ב"חזה אויר" (פנאומותורקס), 04.10.2021