חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

ניתוח בקע מפשעתי לילדים

בקע מפשעתי אצל תינוקות וילדים קטנים הוא כמעט תמיד פגם מולד, הנובע מכך שהתעלה המחברת בין חלל הבטן והמפשעות לא נסגרה בתקופה העוברית, לפני הלידה. האם מדובר בתופעה נפוצה ואיך מאבחנים? האם חייבים לעבור ניתוח? כמה זמן נמשכת תקופת ההחלמה? כל מה שרציתם לדעת על ניתוח בקע מפשעתי בילדים.
פורסם: 04.10.21 | עודכן: 20.10.21

 

בקע מפשעתי – (שמות אחרים- קילה, שבר, הרניה) אצל תינוקות וילדים קטנים הוא כמעט בכל המקרים פגם מולד, שנובע מכך שהתעלה המחברת בין חלל הבטן והמפשעות לא נסגרה בתקופה העוברית, לפני הלידה. במצב תקין, המעברים בין חלל הבטן למפשעות נסגרים לקראת הלידה. כתוצאה מכך ניתן להבחין בנפיחות באיזור המפשעה.

 

האם מדובר בתופעה נפוצה?
בקע מפשעתי הוא הנפוץ מבין הבקעים שניתן למצוא אצל ילדים. מעריכים כי שלושה אחוזים מהתינוקות נולדים עם בקע מפשעתי. התופעה שכיחה יותר אצל בנים – פי חמישה יותר מאשר אצל הבנות. בקע מפשעתי מופיע בשיעורים גבוהים יותר אצל פגים.

האם זה מסוכן?
בקע מפשעתי אינו מסוכן לכשעצמו, אבל הסכנה העיקרית היא מכליאת בקע - מצב שבו לולאת מעי נכלאת בתוך שק הבקע ואינה יכולה להשתחרר. במצב כזה עלולה להיפגע זרימת הדם לחלק המעי הכלוא ואם לא מטפלים בזמן עלול להיווצר נמק. מדובר בסכנת חיים, המחייבת טיפול מיידי. בדרך כלל ניתן להחזיר את הבקע הכלוא באופן ידני, ואין צורך בניתוח מיידי. כליאת בקע מתאפיינת באי שקט בשל כאבים, יתכן קושי בהליכה ואף הקאות. בבדיקה יימצא גוש תפוח ורגיש במפשעה. לכן, כדי להימנע מסיבוכים, מרגע שמאבחנים בקע מפשעתי, מומלץ לא לדחות את הטיפול.

מהם התסמינים של בקע מפשעתי?
התופעה המאפיינת ביותר את הבקע היא נפיחות באזור המפשעה, אשר בדרך כלל אינה מלווה בכאבים. הילד עלול להרגיש כאב כאשר הוא משתעל, בזמן מאמץ גופני או בעת שנוצר לחץ תוך בטני (לדוגמה, כאשר הילד סובל מעצירות). מנוחה בשכיבה מעלימה כמעט תמיד את הכאבים האלה.

איך מאבחנים בקע מפשעתי?
כאשר סימני הבקע אינם נראים לעין, רופא מנתח יאבחן בקע מפשעתי בבדיקה הגופנית, על ידי מישוש. ניתן גם לאבחן בקע בבדיקת אולטרסאונד, אך לא תמיד הבדיקה מדויקת מספיק.

האם חייבים לנתח? האם יש דרך אחרת לריפוי?
בקע מפשעתי – בניגוד לבקע טבורי אצל תינוקות וילדים – לא מתרפא מעצמו והדרך היחידה לסגור את הבקע היא ניתוח.

איך מזמנים תור לניתוח?
הצורך בניתוח נקבע על ידי כירורג ילדים, במרפאת בית החולים או במרפאה בקהילה. אם אכן יש צורך בניתוח, הכירורג יוציא מכתב הפנייה.

האם מדובר בניתוח מסובך?
לא. מדובר בניתוח פשוט יחסית לניתוחים ארוכים, והסיבוכים בעקבותיו נדירים ביותר.

האם הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה?
כן, הניתוח יתבצע בהרדמה מלאה. במקרים מיוחדים, אצל ילודים ותינוקות בני מספר חודשים, אפשר לבצע את הניתוח בהרדמה ספינלית, המרדימה רק את פלג הגוף התחתון. לפני הניתוח ההורים ייפגשו עם רופא מרדים, אשר יסביר להם באופן מפורט על תהליך ההרדמה. אחד ההורים ילווה את הילד לחדר ניתוח עד שהוא יתחיל להירדם.


האם נדרשות הכנות מיוחדות לניתוח?
הניתוח מתבצע במסגרת אשפוז יום והוריו של הילד צריכים להביאו לבית החולים בשעה שנקבעה להם. לפני הניתוח הילד יעבור את הבדיקות על פי בקשת הכירורג המזמין לניתוח או הרופא המרדים. ילדים בריאים המוזמנים לניתוחים באשפוז יום אינם זקוקים לבדיקות כלל. על הילד להיות בצום במשך שש שעות לפני הניתוח, ולהימנע בפרק זמן זה מאכילת מזונות מוצקים. עד שעתיים לפני הניתוח הילד יכול לשתות מים או תה עם סוכר. הילד חייב להיות בריא – ללא חום, נזלת או שיעול. בנוסף, מרגע ההחלמה ממחלת חום קודמת ועד למועד הניתוח צריכים לעבור לפחות שבועיים.

 

מתי הילד ישוחרר הביתה?
הילד יישאר בהשגחה שעתיים עד שלוש שעות ולאחר מכן ישוחרר הביתה.

האם צפויים כאבים לאחר הניתוח?
בדרך כלל, במיוחד אצל תינוקות ופעוטות, לא צפויים כאבים חזקים, כיוון שבמהלך הניתוח מזריקים חומר הרדמה מקומי לאזור. אם בכל זאת מופיעים כאבים, אפשר לתת אקמול  או נורופן לילדים גדולים. לתינוקות אפשר לתת נרות.

האם הילד יכול לאכול אחרי הניתוח?
אחרי שהילד מתעורר מההרדמה, אפשר לתת לו לשתות. אם הוא לא מקיא, אפשר לתת לו לאכול כשעה לאחר שהתעורר מההרדמה.

 

האם עלולים להיות סיבוכים?
שיעור הסיבוכים הינו נמוך מאוד. עם זאת, כמו בכל ניתוח, יכול להופיע זיהום באזור המנותח ולכן יש לוודא שאין שינויים כמו נפיחות ואודם המלווים בחום ו/או הפרשות מאזור הפצע.

 

כמה זמן נמשכת תקופת ההחלמה בבית?
ההחלמה מהניתוח קצרה מאוד. הילד אינו מוגבל בתנועה מיד לאחר הניתוח והוא רשאי ללכת באופן חופשי. עם זאת, אסור להרטיב את הפצע למשך יממה מן הניתוח. הילד יכול לחזור לפעוטון, לגן או לבית הספר תוך מספר ימים לאחר הניתוח, וזאת על פי קצב ההתאוששות שלו.



ד"ר דרגן קרברושיץ' הוא מנהל המחלקה הכירורגית במרכז שניידר

ד"ר יעל דרזניק היא רופאה מומחית בכירורגיית ילדים במחלקה הכירורגית במרכז שניידר

 

עבור לתוכן העמוד