חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

מרפאה לטיפול בדיכאון, מצבי רוח והתנהגות אובדנית

דיכאון בילדים ובני נוער היא מחלה שניתנת לטיפול. ללא טיפול מתאים, דכאון יכול להחריף בעוצמתו ואף להתפתח למחלה כרונית שתחזור ותופיע בהתקפים לאורך החיים. דיכאון לא מטופל יכול לגרום לבעיות נוספות כמו הפרעות התנהגות, כישלון בלימודים, נשירה מבית הספר, הסתגרות, הפרעות אכילה והתמכרות לסמים ולאלכוהול. דיכאון אף מגדיל את הסיכון לפגיעה עצמית ואובדנות. צוות המרפאה במרכז שניידר מעניק שירותי אבחון וטיפול לילדים ובני נוער הסובלים מדיכאון או נמצאים בסיכון אובדני


דיכאון בילדים ומתבגרים


עד כעשרה אחוז מהילדים והמתבגרים סובלים מדיכאון וזקוקים לטיפול. דיכאון היא מחלה הניתנת לטיפול וכשמזהים סימפטומים ראשוניים מוקדם, ניתן למנוע את התפרצותה. לעומת זאת, כאשר הדיכאון לא מאובחן ומטופל, הוא עלול להתפתח למחלה כרונית שתחזור ותופיע לאורך החיים. דיכאון מוגדר כאשר במשך שבועיים לפחות קיימת תחושת עצבות או חוסר הנאה בפעילויות וכן הסימפטומים הבאים: שינויים בתיאבון המלווים בהשמנה או הרזיית יתר (כאשר לא נמצאים בדיאטה), שינויים באופי השינה (קשיי הרדמות, התעוררות במהלך השינה, השכמה מוקדמת או שינה ארוכה במיוחד), איבוד אנרגיה, עייפות כרונית, תחושת איטיות, תחושות אשם או האשמה עצמית בדברים שאינם באשמת הילד או המתבגר, קשיי ריכוז וחוסר החלטיות, חוסר תקווה וחוסר ישע, מחשבות חוזרות על רצון למות ולהתאבד, רצון או ניסיון אובדני.

חשוב לשים לב כי התנהגות של ילדים ומתבגרים בדיכאון יכולה להיות שונה מהתנהגות מבוגרים בדיכאון. ילדים עשויים להיות זעופים, חסרי שקט, להסתבך בבעיות בבית הספר או להיות שליליים. עשויות להיות להם תלונות על בעיות גופניות (כאבי בטן, כאבי ראש וכו'). ילדים אשר שיחקו הרבה עם חברים, עשויים בשל הדיכאון להיות יותר לבד וללא עניין בחברים. כמו כן, מתבגרים דיכאוניים עשויים להשתמש בסמים או באלכוהול כדרך להרגשה טובה יותר. לעיתים המתבגר אינו נראה עצוב, ואז הורים ומורים לא תמיד מבחינים התנהגות בעייתית היא סימן לדיכאון. חשוב מאד לשאול מתבגרים איך הם מרגישים והאם יש להם מחשבות אובדניות כיוון שכאשר מתבגרים הסובלים מדיכאון נשאלים ישירות הם בדרך כלל יאמרו שהם אינם מאושרים או עצובים.
 

התאבדות בילדים ומתבגרים


התאבדות היא אחת הסיבות הנפוצות ביותר לתמותה בגילאי 15 עד 24 והיא אחד הסיבוכים החמורים ביותר של דיכאון. ילדים בדרך כלל מאותתים על כוונתם להתאבד באמירות שונות: "הלוואי ולא הייתי קיים", "אין ערך לחיים", "במצבי הנוכחי עדיף לא לחיות". כדאי להתייחס ברצינות גם לאיומים קטנים ולפנות לגורם מקצועי, כדי לסייע להם להתגבר על המצוקה ובכך להציל חיים.

הטיפול בדיכאון במרכז שניידר


צוות המרפאה מטפל בילדים ומתבגרים עם דיכאון, ובילדים ומתבגרים הנמצאים בסיכון אובדני. מטרת הטיפול היא להביא להטבה במצבו של הילד, להקנות לו ולמשפחתו כלים בכדי לסייע לו להתמודד עם קשייו הרגשים ולסייע להם לזהות סימנים מקדימים המצביעים על החמרה במצבו או עלייה בסיכון האובדני המצריכים התערבות חוזרת. במקרים מסוימים נעשה שימוש בתרופות נגד דיכאון. מדובר בתרופות שאינן גורמות להתמכרות, והשימוש בהן נמצא יעיל ביותר במקביל לטיפול פסיכולוגי.

 

המרפאה מציעה מגוון טיפולים פסיכולוגים בגישה אינטגרטיבית, בחירת הטיפול המתאים מתבצעת בהתאם להערכה שלנו את מוקד הקשיים של הילד.


הטיפולים הקיימים במרפאה הם:

  1. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)  - טיפול זה מבוסס על ההבנה שדיכאון היא מחלה שפוגעת בחשיבה, ברגש ובהתנהגות. דפוסי החשיבה של הילד הדיכאוני נעשים מאוד שליליים, פסימיים ומוחלטים. הוא נוטה לשפוט את עצמו בחומרת יתר, מפחית מערכו ומהישגיו, מפחית מערכם של אנשים אחרים ורואה את העתיד כקודר. דפוסי חשיבה שליליים אילו מייצרים רגשות דיכאוניים ולכן הטיפול מתמודד עם דפוסי החשיבה השלילית. יחד עם הילד אנחנו עובדים על הקניית דפוסי חשיבה אלטרנטיביים חיוביים יותר, אשר נגזרים מהם רגשות חיוביים. צוות המטפלים במרפאה גם מעודד את הילד לחזור בהדרגה לפעילויות שנהג ליהנות מהן לפני המשבר, ולחזור לרמת תפקוד קודמת הן מבחינה לימודית והן מבחינה חברתית ומשפחתית. נוסף לכך, העבודה עם הילד כוללת לימוד של מיומנויות שונות (כגון מיומנויות חברתיות, מיומנויות של ניהול זמן ומיומנויות של פתרון בעיות), אשר יאפשרו לו להתמודד באופן טוב יותר בעתיד עם מצבים שגורמים היום למצוקה.

  2. טיפול בפסיכותרפיה בינאישית במתבגרים (IPT) – טיפול זה מתבסס על ההנחה כי קיימים יחסי גומלין בין סימפטומים של דכאון וחרדה ויחסים בינאישיים. המטרה של הטיפול לפי גישה זו היא הפחתה של הסימפטומים הדיכאוניים, התנהגות בינאישית יעילה יותר ולימוד הקשר בין מצב רוח ויחסים בינאישיים. בטיפול מושם דגש על עבודה על מיומנויות בינאישיות ופתרון בעיות. כמו כן ניתנת חשיבות רבה לקשר ולעבודה משותפת עם ההורים.

  3. התערבות במשבר להפחתת סיכון אובדני – במקרה של סיכון אובדני ממשי המרפאה מציעה התערבות במשבר הכוללת חמש פגישות המבוססות על כלים מתוך הפסיכותרפיה הבינאישית ומטרתן הפחתת סיכון אובדני. התערבות זו אינה מחליפה טיפול פסיכולוגי אולם מטרתה לספק מענה חירום כאשר קיים סיכון אובדני עד להתארגנות ומציאת טיפול בקהילה.


ימי פעילות ושעות קבלה:
ימי שלישי, 9:00 עד 19:00. 


יצירת קשר
טלפון לזימון תור: 03-9253582

ראשון עד חמישי, בין השעות 08:00 עד 14:00

כאן יש תמונה


 

צוות המרפאה


מנהלי המרפאה:
ד"ר ליאת חרובי קטלן, פסיכולוגית קלינית
פרופ' אלן אפטר, פסיכיאטר ילדים ונוער


ד"ר אורית בר און, פסיכולוגית  קלינית
גילי ויינשטין מילט, פסיכולוגית קלינית
מיכל יניב, פסיכולוגית קלינית
חיים פנסו, פסיכולוג קליני


עבור לתוכן העמוד